Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia v Ženevě 2004

Vitek
Kia je v poslední době nejdynamičtěji se rozvíjející značkou. Na evropském trhu zaznamenává velký úspěch a z toho také pramení snaha o představování stále nových a lepších vozů.

Radikálním útokem na nejdůležitější evropský segment C je model Cerato, jehož pětidvéřová verze si v Ženevě odbyla světovou premiéru.

Cerato 5-Door

Kia vyvinula zcela nový model Cerato, který půjde do boje s nejtvrdší konkurencí v segmentu, kterému kralují takové veličiny jako Golf, Astra, Focus či 307. Proti takovým soupeřům musí být vybavena těmi nejlepšími zbraněmi. Co se prostoru týče, snaží se velmi a nabízí rozvor 2610 mm, což je standard, zatímco délkou 4340 je mírně nad průměrem. Také zavazadlový prostor v základu 538 litrů je hodně nad standardem třídy. Rozhodně nezaostane ani co do vybavení interiéru, kde je široká škála audiosoustav, elektronická, či ruční klimatizace, všechny běžné airbagy (přední, boční i hlavové), úchyty ISOFIX pro dětské sedačky, automatické zapínání světel, či alarm a imobilizér.

Co se motorů týče, je nabídka Kie v tomto segmentu poprvé obohacena také o vznětové motory. Základ tvoří známé zážehové čtyřválce 1,6 litru 77 kW (105 k) a 143 Nm a 2,0 litru 105 kW (143 k) a 186 Nm. Novinkou jsou vznětové přeplňované motory 1,5 litru 75 kW (102 k) a 215 Nm a 2,0 litru 82 kW (112 k) a 245 Nm. Silnější z dvojice vznětových motorů umožňuje Ceratu zrychlit z 0-100 km/h za 11,5 sekundy a nejvyšší rychlost 190 km/h při průměrné spotřebě 6 l/100 km.

Cerato Green Concept

Green Concept vychází z pětidvéřového Cerata a představuje automobilku Kia jako společnost zaměřující se dlouhodobě na produkci přírodě minimálně škodících vozů. Studie je osazeny vznětovým motorem EX 2,0, který je osazen 16ventilovou technikou a dosahuje výkonu 135 k. Tento motor by se měl objevit v sériových vozech Kia od roku 2005.

Podvozek je snížen o 25 mm proti sérii a o 35 mm rozšířen. Navíc je mezi předními podběhy namontována vzpěra pro jistější jízdní vlastnosti. Osazena jsou 17" kola s pneumatikami 205/50 ZR 17. Karosérie je nalakována speciální zelenou barvou, která mění odstín podle toho, za jakého úhlu se na ni díváme. Také interiér je vyveden do zelena pomocí koženého čalounění.

Sorento

Vylepšením prošel také populární SUV Sorento. Hlavní úsilí bylo zaměřeno na vylepšení pohonné soustavy. Vznětový 2,5 litr dostal inovovanou řídící elektroniku, která mu dodala 9,4 procenta točivého momentu navíc a nyní tak disponuje 343 Nm. Osazena byla inovovaná recirkulace výfukových plynů s chladičem, která snižuje obsah emisí oxidu uhličitého. Zcela nová je pětistupňová automatická převodovka, která má dlouhý pátý stupeň a společně s novými pneumatikami 245/70 R16 s nižším valivým odporem, se výrazně podílí na snížení spotřeby paliva. Ta klesla o 8,2 procent a společně s ní také emise oxidu uhličitého o 9,3 procenta.


Vitek