Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Klasické autobusy Setra míří na Retro Classics 2014

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Setra na veletrhu historických vozidel Retro Classics 2014 představí čtveřici autobusů z první poloviny padesátých let.

Retro Classics 2014 se uskuteční v polovině března ve Stuttgartu a chybět zde nebude ani tradiční německý výrobce autobusů Setra, která na svém stánku vystaví trojici ve své době revolučních autobusů S8, jimž bude dělat společnost konveční Mercedes-Benz O 3500 s karoserií Kässbohrer.

Hlavní hvězdou se ve Stuttgartu stane Setra S8 z roku 1951 s číslem šasi 50 001, která byla jako nová prodána dopravci z Rosenheimu. Od něj se zhruba po 14 letech vrátila zpět do výrobního podniku v Ulmu a stala se součástí kolekce historických vozidel německého výrobce autobusů.

Setra S8 měla premiéru na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1951 a byla prvním sériovým autobusem se samonosnou karoserií, který nevyužíval konveční šasi nákladního vozu. Do roku 1958 bylo postaveno celkem 468 vozidel řady S8.

K novinkám v konstrukci tohoto autobusu patřilo i umístění zavazadlových prostorů pod podlahou kabiny a motor za zadní nápravou. V případě vozu vystaveného před šedesáti lety ve Frankfurtu sloužil k pohonu šestiválec Henschel o výkonu 74 kW spolupracující s plně synchronizovanou pětistupňovou manuální převodovkou ZF.

Druhá Setra S8 s červenými boky karoserie, která dorazí na Retro Classics, rovněž pochází z tovární kolekce a byla vyrobena v roce 1954. Autobus, používaný dopravcem z Hannoveru, byl v osmdesátých letech důkladně renovován a v současnosti jej Setra hojně využívá v rámci své propagace.

Třetí Setru S8 dodá na výstaviště autobusová společnost Berr se sídlem v Rosenheimu. Její zelený autobus z roku 1953 se pyšní 35 červenými koženými sedadly a nese jméno „Der Walser“.

Trojici autobusů Setra S8 doplní tradiční Mercedes-Benz O 3500 s karoserií Kässbohrer z roku 1951, který nabídne možnost přímého srovnání konvečního provedení autobusu z počátku padesátých let se stejně starým přelomovým řešením se samonosnou karoserií.

Mezinárodní veletrh historických vozidel Retro Classics 2014 bude probíhat od 14. do 16. března na výstavišti ve Stuttgartu a zúčastní se jej přes 1300 vystavovatelů z celé Evropy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
16. 2. 2014 14:26
RETRO CLASSIC 2014
Tak vážení (myslím tým redakciu ACZ), z tejto akcie prineste veľkú a peknú reportáž plnú obdivu, dojmov a skvelých fotiek, a budete naozaj frajeri. :yes: Tam by som rád bol, sakra...