Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kleemann GT55 – let nízko nad zemí

Miroslav Kudělka
Diskuze (15)
Firma Kleeman se zabývá úpravami vozů Mercedes-Benz. Jí upravená auta patří mezi to nejsilnější a nejrychlejší na veřejných silnicích. Kleeman GT55 je zase nejrychlejší z její nabídky.

Firma Kleeman se zabývá úpravami vozů Mercedes-Benz. Jí upravená auta patří mezi to nejsilnější a nejrychlejší na veřejných silnicích. Kleeman GT55 je zase nejrychlejší z její nabídky.

Velká luxusní kupé Mercedes-Benz CL disponují vším co si obyčejný člověk dokáže představit. Pro ty, kteří ovšem mají pocit, že jim to nestačí, přichází Kleeman s modelem GT55. Po stránce designu se úpravy soustředily pouze na posílení aerodynamické účinnosti. Nový je přední i zadní spoiler. Přední zajišťuje přívod většího množství chladícího vzduchu k motoru a brzdám a zároveň vůz stabilizuje ve vysokých rychlostech. Jeho posledním úkolem je maximálně eliminovat vztlak na přední nápravě. Zadní spoiler obsahuje difuzor, který usměrňuje proudění pod zadní částí vozu. Důležitou funkci mají také nová kola z lehké slitiny. Ta nesou označení TS-6 a jsou tvarovaná zvlášť pro pravou a levou stranu vozu. Svou rotací odsávají vzduch zpod vozu a navíc přispívají k lepšímu chlazení brzd. Kola mají rozměry 9x20 vpředu a 9,5x20 vzadu a jsou obuty pneumatikami 245/35 ZR 20, resp. 285/30 ZR 20.

Proč tohle všechno? Pod kapotou se nachází osmiválec o objemu 5,5 litru se tříventilovým rozvodem. Kleeman jej osadil vlastním mechanickým kompresorem, který přestože pracuje s nižším tlakem ( 0,75 barů) než původní od AMG, umožňuje motoru dosahovat podstatně vyššího výkonu. Jeho hodnota je 470 kW (640 k) při 5800 ot/min a točivý moment je také pořádně vysoko, 835 Nm při širokém rozpětí 2000 – 6000 ot/min. Tyto mamutí hodnoty jsou přenášeny na zadní kola pomocí pětistupňové automatické převodovky. Umožňují tomuto pětimetrovému luxusnímu kupé vskutku nevídanou dynamiku, která se skrývá za strohými hodnotami – zrychlení z 0-100 km/h za 4,6 sekundy a maximální rychlost 330 km/h…

Připraveny jsou také úpravy interiéru, kde jsou k dispozici sportovní sedadla Kleeman, sportovní volant umožňující řazení tlačítky jako v F1 a jakákoli kombinace koženého čalounění.

Miroslav Kudělka
Diskuze (15)