Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kolem prodeje Volva stále rušno, Ford nestačí dementovat zaručené zprávy

Dan Vořechovský
Diskuze (4)
Ford opět prodává automobilku Volvo. Druhá největší americká automobilka si toho sice není vědoma, ale novináři z Británie a Spojených státu mají jasno.

Americká automobilka Ford zřejmě nemá příliš radost z posledních zpráv médií, které nás poměrně vytrvale zásobují zprávami o „zaručených“ přípravách prodeje automobilky Volvo. Minulý týden nejprve britský deník Sunday Times informoval o tom, že se Ford před dvěma týdny rozhodl švédskou automobilku prodat. Volvo by se podle britského deníku mohlo prodat zhruba za 8 miliard dolarů, přičemž Ford za švédskou automobilku v roce 1999 zaplatil 6,45 miliard dolarů. Poté si přisadil v nedělním internetovém vydání New York Times, kde jsme se mohli dozvědět, že Američané budou po zasedání správní rady, které proběhlo minulý týden, dokonce posuzovat nabídky za Volvo. Aby toho nebylo málo, deník Wall Street Journal včera uvedl, že pro Ford je prodej Volva stále aktuálním tématem.

Mluvčí Fordu Tom Hoyt nejprve v rozhovoru pro agenturu Associated Press tyto informace odmítl komentovat, aby se však v neděli večer k celé věci vrátil a zvěsti o prodeji popřel. Hoyt prohlásil: „Pokud je mi známo, tak s nikým o budoucnosti Volva nejednáme.“

Podle automobilového analytika Davida Colea by v případě finančních problémů Fordu prodej Volva určitý smysl měl, protože hotovost je pro Ford v tuto chvíli velmi důležitá. Jenom připomeňme, že Ford právě prochází fází restrukturalizace, jejíž náklady byly odhadnuty na 23,4 miliard dolarů. Kvůli dostatečným prostředkům na restrukturalizaci tak musel Ford zastavit některá svá aktiva včetně továren.

Analytika Colea by však prodej spíše překvapil, a to kvůli tomu, jak moc je Volvo integrováno do výrobní struktury Fordu. Cole upozornil na to, že např. reinkarnovaný model Fordu Taurus využívá platformy právě od švédské automobilky. Volvo je navíc pro Ford poměrně cenné, protože v prvním čtvrtletí tohoto roku vytvořila divize PAG, jejíž součástí Volvo je, rekordní zisk před zdaněním ve výši 402 milionů dolarů. Lví podíl na tomto výsledku mělo právě Volvo.

Dan Vořechovský
Diskuze (4)
17. 7. 2007 08:59
he
no ford dementoval projed astonu, jagu i lanďáka ... takže i když dementuje teď tak volvo taky prodaj .. dementi :no: