Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Peugeot Rifter 4x4: Do přírody ve velkém stylu!

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
Na autosalonu v Ženevě Peugeot uvede nový model Rifter coby nástupce populárního partnera. Současně také vystaví studii Rifteru s pohonem všech kol a doplňky, které vůz předurčují pro cestování do přírody. Co všechno nabídne?

Rifter 4x4 Concept se od sériového auta liší poměrně výrazně. Navenek jsou to doplňky karoserie od šedého laku, přes plastové doplňky chránící karoserii při jízdě mimo zpevněné cesty, až po četné příslušenství, které při pobytu v přírodě a cestování jistě posádka ocení.

K ochranným prvkům karoserie patří například matně černá maska mezi mřížkou chladiče a kapotou. To samé najdete i na výklopných zadních dveřích. Aby auto projelo i náročnějším terénem, dostalo pohon všech kol. Jeho dodavatelem je francouzský specialista - firma Dangel, což prozrazuje i logo na karoserii. Dle prvních informací bude možné „čtyřkolku“ objednat i v sériové verzi Rifteru.

V případě konceptu Rifter je pohon řešen aktivně ovládanou lamelovou spojkou. Řidič má na výběr ze tří režimů nastavení pohonu: v módu 2RM jsou poháněná kola přední nápravy, v režimu 4RM systém samočinně připojuje pohon zadní nápravy podle jízdních podmínek a konečně v režimu „Lock“ dojde k trvalému spojení pohonu přední a zadní nápravy. Dále je auto obuto do specifických „terénních“ pneumatik BF Goodrich. Současně vůz dostal o 80 mm vyšší světlou výšku, než jakou se chlubí běžná verze Rifteru.

Nevšedně vypadá také kabina vozu. Ta si zachovala základní uspořádání palubní desky s konceptem i-Cockpit. Sedadla s nápisem „Rifter“ jsou vyvedena v kombinaci šedé melírované látky a černé Alcantary. Dále zde najdete žluté prošití s nápisem „Peugeot“ ve stejném odstínu. Na palubní desce nechybí ani lišty z hliníkové slitiny.

Lze v něm i spát

Tím nejzajímavějším je na konceptu Rifter 4x4 příslušenství. Sem patří například stan „Overland“, který Peugeot vyvinul společně se specializovanou firmou Autohome. Uložen je ve speciální konstrukci, připevněné ke střešním ližinám - hagusům, takže jeho instalace je údajně velice snadná. K tomu abyste stan rozložili a následně se do něj dostali slouží externí žebřík, připevněný za zmíněnou spodní stanovou konstrukci.

Aby byl vůz patřičně stylový, bylo pro stanové plátno zvoleno stejné grafické ztvárnění, jaké najdete na celém autě. A aby to bylo úplně do detailu, je i matrace určena ke spaní vyvedena ve stejném odstínu, jako sedadla kabiny.

Video se připravuje ...

Zajímavostí je horské kolo Peugeot eMo FS Powertube, vybavené elektromotorem. Jde o stroj, který divize Peugeotu vyrábějící jízdní kola uvede coby novou generaci takzvaných eBikes. Akumulátor je zastavěný do rámu kola. Elektrokolo je ke karoserii vozidla připevněno s pomocí tažného zařízení, tedy relativně konvenčním způsobem vzhledem k tomu o jaké auto se jedná.

Zda se popsaný koncept 4x4 Rifteru někdy dostane do sériové výroby, či na sériových autech uvidíme alespoň některé z jeho prvků bohatého příslušenství, tisková zpráva neuvádí.

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
23. 2. 2018 17:55
Pěkný koncept
Nicméně jak znám Dangela, bude to dost ranec. Tj nejsilnější diesel 96kw + 4x4 a bavíme se o ceně 800tis Kč a více... (pokud bude) ;-\