Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncernu PSA Peugeot Citroën vzrostl zisk o 60 % (výsledky za 1. pololetí)

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Francouzský koncern PSA Peugeot Citroën dokázal navzdory stagnujícím prodejům výrazně zvýšit svůj čistý zisk. V druhém pololetí by se navíc měly naplno projevit důsledky úsporného programu šéfa koncernu Christiana Streiffa.

Francouzský koncern PSA Peugeot Citroën ve středu oznámil, že v prvním pololetí tohoto roku dokázal navzdory stagnujícím prodejům zvýšit svůj zisk o 60 % na 492 milionů eur. Celkové příjmy za stejné období dosáhly 30,82 miliard eur, což znamená meziroční nárůst o 5,9 %. Provozní marže se zvýšila o 0,3 % na 2,7 %. Automobilka nezveřejnila dílčí výsledky za 2. čtvrtletí.

Koncern tak svými výsledky dokázal poměrně výrazně překonat očekávání analytiků, a to zejména v případě zisku, který analytici odhadovali na 323,8 milionů eur. Na dobrých výsledcích za první pololetí by se již měl částečně podílet i plán nového ředitele Christiana Streiffa, podle něhož by mělo v důsledku dojít k 30% snížení fixních nákladů, urychlení vývoje nových modelů a zvýšení efektivity procesů, které přímo nesouvisejí s výrobou. Tento plán by se však měl mnohem více projevit na výsledcích ve druhém pololetí. Peugeot Citroën očekává, že prodeje ve druhém pololetí budou oproti prvnímu pololetí ještě o něco vyšší.

Akcie francouzského koncernu tento rok vzrostly již o 23 % a včerejší den uzavřely na hodnotě 61,70 euro za akcii. Analytik společnosti Sanford Bernstein Stephan Cheetham stanovil cílovou cenu akcií na 70 euro.

Prodejní výsledky koncernu jsme vám přinesli již dříve v článku: PSA Peugeot Citroën stagnuje, čeká zlepšení (výsledky za první pololetí 2007).

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Avatar - CtvrtSardel
28. 7. 2007 00:16
Když se daří...No.II
PSA podobně jako VW :yes: Stejná cesta snižování nákladů. V případě PSA neplatí moje zmínka o designerovi, tady bych ho milerád ponechal na svém místě >:-[] PSA mám rááád už teď! (jen šéfpřevodovkáře by mohli vyměnit >:-[] ) :yes: