Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Korsická rallye, 2. etapa: Ogier blízko třetí výhře

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Tovární jezdec týmu Ford Sebastien Ogier zůstává i po druhém dnu jako lídr Korsické rallye, čtvrtého podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Útočí na třetí vítězství v letošním šampionátu.

Kategorii WRC2 zatím zcela ovládá Jan Kopecký (Škoda Fabia R5), který je navíc osmý v absolutním hodnocení MS. Do pořadí soutěže se vrátil po páteční nehodě Sebastien Loeb (Citroën C3 WRC), který vyhrál tři rychlostní zkoušky.

Sobotní program se skládal ze dvou průjezdů, tentokrát tří rychlostních zkoušek. Šest erzet druhého dne soutěže měřilo celkově 136,9 kilometrů, které se nacházely na východní části francouzského ostrova.

Riziko? Děkuji, ne

Obhájce titulu Ogier nastupoval do druhého dne soutěže s převahou 33,7 sekundy na druhého Thierryho Neuvilla (Hyundai i20 Coupé WRC). V prvních pěti erzetách sobotního programu byl Ogier rychlejší než jeho aktuálně největší sok a to podle svých vyjádření příliš neriskoval. „Nejedu na sto procent. Snažím se jet čistě a chytře. Kde jsou na trati vytahány nečistoty, neriskuji. Vždy se může stát cokoliv, ale neriskuji a mám pocit, že jedu pod kontrolou. Před posledním dnem mám dobrý náskok, ale před finišem nás čeká rychlostní zkouška dlouhá padesát kilometrů, takže nesmíme nic podcenit,“ komentoval situaci Ogier.

Nejlepším jezdcem druhého dne byl z pohledu dosahovaných časů Esapekka Lappi. Nejmladší jezdec továrního týmu Toyota Gazoo Racing byl ve všech sobotních erzetách mezi prvními třemi nejrychlejšími a třikrát dokonce zkoušky vyhrál. „Včera jsem změnil něco na tlumičích, to je celé tajemství mých dnešních výsledků. Časy byly fakt dobré. Dařilo se mi jezdit čistě a držet stopu. Je příjemné vědět, že jsem v souboji o stupně vítězů, ale pořád mám na paměti, že je snadné udělat chybu,“ zhodnotil situaci Lappi.

Loeb vyhrál erzety

Skvěle se naopak v sobotu předvedl devítinásobný mistr světa Sebastien Loeb (Citroën C3 WRC). Po vlastní chybě se ocitl v pátek již na druhém testu v příkopu. Během soboty však vyhrál tři erzety a z pohledu hodnocení rychlostních zkoušek (RZ5 až RZ10) byl v sobotu dokonce dokonce druhý nejrychlejší. „Dnes to byl pro mě dobrý den. Zkusil jsem jet naplno a cítil se dobře. Byla ovšem místa, kde bylo hodně vytahaného botelu, tam jsem dával pozor,“ řekl Loeb.

Ze hry o bodované umístění se ocitli Fin Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) a britský pilot Kris Meeke (Citroën C3 WRC). Prvně jmenovaný trefil zadní částí auta strom na osmé zkoušce a do dalšího měřeného testu již nenastoupil. Meeke se v závěru sobotní části Korsické rallye dokázal dotáhnout na shodný čas s druhým Neuvillem, ale v poslední erzetě dne vyletěl z trati.

Kopecký má vše pod kontrolou

Kategorie WRC2 je stále pod kontrolou Jana Kopeckého a továrního týmu Škoda Motorsport. „Měl bych k sobě výhrady pouze v první rychlostní zkoušce, kde jsem byl příliš opatrný. Dnešní den se mi náramně povedl. Hlídal jsem si nečistoty na asfaltu a průjezdy zatáček. Všechno šlo dobře,“ komentoval situaci Kopecký. Pokud český pilot svou pozici udrží, stane se z něj v neděli lídr hodnocení WRC2 v rámci aktuální ho pořadí mistrovství světa.

Jeho velký soupeř v kategorii WRC2 a jezdec továrního Citroënu Francouz Stéphane Lefebvre (Citroën C3 R5) havaroval již na šestém kilometru v úvodní zkoušce sobotního dne a zcela zničil levou část svého vozu. Na druhé místo ve WRC2 se dostal další jezdec tovární Škoda Ole Christian Veiby z Norska. Na desáté erzetě se mu však zasekla převodovka na prvním rychlostním stupni. Jeho pokračování v soutěži však zatím potvrzeno nebylo.

V neděli se rallye přesune do hlavního města ostrova Ajaccio na západní straně Korsiky. Úsek Vero-Sarrola-Carcopino testu (55,17) je nejdelším v historii této soutěže od roku 1986. Soutěž uzavře Power Stage (bonusově bodovaná rychlostní zkouška), která je dlouhá 16,25 kilometru.

Průběžné pořadí

Stav (po RZ10 z RZ12): 1. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta WRC) 2:43:07,7; 2. Tänak, Jarveoja (Est./Toyota Yaris WRC) +44,5; 3.Neuville, Gilsoul (Bel./Hyundai i20 Coupe WRC) +44,6; 4. Lappi, Ferm (Fin./Toyota Yaris WRC) +54,9; 5. Sordó, Del Barrio (Šp./Hyundai i20 Coupé WRC) +1:46,7; 6. Evans, Mills (Brit./Ford Fiesta WRC) +1:49,8; 7. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Hyundai i20 Coupe WRC) +2:13,5; 8. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) +8:22,9 (1. V kategorii WRC2); 9. Meeke, Nagle (Brit./Citroën C3 WRC) +10:41,9; 10. Andolfi, Scattolin (It./Škoda Fabia R5) +11:27,2; 11. Veiby, Skjaermoen (Nor./Škoda Fabia R5) +12:12,8.

Zbývající program Rallye Korsika

Neděle – 9.23 RZ11 (55,17 km); 12.18 RZ12 (16,25 km).

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)