Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Krize na jihu EU: Automobilový trh padá o desítky procent

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
První čtvrtletí letošního roku přineslo výrazný pokles prodeje nových automobilů v Itálii, Francii a Španělsku.

Slabá ekonomika spolu se stávkou řidičů nákladních vozidel přispěla k dalšímu drastickému snížení prodeje nových osobních a lehkých užitkových automobilů na italském trhu. Zde prodej již čtvrtým rokem za sebou klesá a snižování prodeje se očekává i letos.

Konkrétní čísla uvádí server Automotive News Europe, podle něj jen v Itálii klesly prodeje za první tři měsíce letošního roku o 20,9 % a za březen o 26,7 %. Italské Ministerstvo dopravy uvedlo, že v březnu se prodalo celkem 138.137 vozidel.

Tržby Fiat Group v březnu poklesly o 36 % na 35.990 prodaných vozů. Podíl Fiatu na italském trhu klesl oproti 28,3 % v únoru na 26 %. Šéf Fiatu Sergio Marchionne očekává, že prodej automobilů v Itálii letos klesne nejníže od roku 1985. Řekl že březen byl pro dodávky nových vozů v zemi hrozný měsíc.

Tržní podíl Fiatu se kvůli stávce v březnu dostal na nejnižší hodnotu za posledních 32 let a Fiat Group uvádí, že přišel o 8.000 nově registrovaných vozů, což mají částečně kompenzovat příští měsíce.

Filippo Pavan Bernacchi, vedoucí sdružení prodejců Federauto, uvedl, že jsou kvůli prodejní krizi v ohrožení stovky tisíc pracovních míst.

Sdružení dovozců automobilů UNRAE je v Itálii rovněž zasaženo pomalou ekonomikou a stávkou dopravců. Minulý měsíc snížilo svou celoroční předpověď prodejů pro letošní rok z 1,74 milionu na 1,37 milionu prodaných vozů.

Propad prodejů trápí i další významné evropské trhy. Ve Francii klesl prodej osobních a lehkých užitkových vozidel v březnu o 22 % na 233.526 aut. Za tímto poklesem stojí do jisté míry ukončení šrotovného francouzskou vládou.

V případě Francie se očekává, že pokles prodejů se bude v letošním roce mírně zpomalovat. Bernard Cambier, obchodní ředitel Renaultu pro Francii, uvedl, že automobilový trh se propadá o něco více než se očekávalo.

Ve Španělsku podle automobilové asociace ANFAC klesl počet nově registrovaných vozů v březnu o 4,5 % na 84.427 automobilů. Prodeje v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 1,9 procenta na 204.119 vozů.

Podle ratingové agentury Standard & Poor se má v letošním roce automobilový trh v Evropě z důvodu slabého hospodářského růstu snížit o 5 %.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
4. 4. 2012 20:37
Že vraj štrajk dopravcov!?
To je taká detinská výhovorka, ako keď trnavský Peugeot tvrdil, že nevyrábajú autá preto, lebo je štrajk u dodávateľa skrutiek :-)
4. 4. 2012 18:18
Re: BLESK!!!
Koukám že mido v-y-tek a pak u-tek. >:D
Avatar - R32
4. 4. 2012 17:17
Re: No a ve Škodovce je
Možno ako výrobca značkového nábytku by na tom boli lepšie... >:-[] Ale teraz vážne, myslím, že Seat idem správnym smerom, Ibiza OK, Altea potrebuje nástupcu, Alhambra OK, nové Toledo je návrat ku koreňom čo je konečne správna cesta... Model Mii bude bodovať doma, mimo Španielsko to budú zrejme okrajové čísla. Ale plánovaná orientácia na šport sa akosi vytráca.
4. 4. 2012 17:01
Re: BLESK!!!
ale dneska uz doopravdy, ju?!
4. 4. 2012 16:59
Re: takisto v portugalsku je to bieda
presne tak...