Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

KTM X-Bow: sportovní roadster z Rakouska

Dan Vořechovský
Diskuze (13)
Pro milovníky individuálních vozítek připravil rakouský výrobce motorek, firma KTM, překvapení v podobě dvoumístného roadsteru.

Příští rok by rakouský výrobce motocyklů KTM rád přivezl na autosalon do Ženevy studii sportovního roadsteru. Půjde o světovou premiéru a dvoumístný vůz ponese název X-Bow. Rakouský výrobce počítá s tím, že půjde o malosériovou produkci a prvních sto vozů se v rámci “předsériové” výroby objeví na silnicích ke konci roku 2007.

X-Bow bude velmi lehký, vážit by měl méně než 700 kg, o pohon se budou starat agregáty z produkce německé automobilky Audi. Základem bude dvoulitrový čtyřválec s přímým vstřikováním paliva FSI, který dodá výkon 162 kW (220 k). Na druhém konci motorizace bude stát benzinový agregát známý z Audi S3, který poskytne výkon až 221 kW (300 k). Sériově budou motory spojeny s šestistupňovou manuální převodovkou, volitelně však bude možné objednat i převodovku DSG.

Karoserii vozu, který bude na délku měřit 3,6 m, obstará italská firma Dallara a k výrobě monokoku budou použita uhlíková vlákna. Pro auto bude nepochybně typické přední sklo, které bude do výšky měřit pouhých sedm centimetrů, a také fakt, že vůz nebude mít žádné dveře. X-Bow nebude mít ani střechu, pro zakrytí interiéru se bude dodávat snadno namontovatelná plachta. Cena prvních vozů z malosériové produkce bude dosahovat kolem 40 tisíc euro.

Jestliže bude X-Bow tak úspěšný, jak předpokládá jeho výrobce, vyrobí se ho ročně na tisíc kusů. V takovém případě by se stala s největší pravděpodobností výrobním partnerem jiná rakouská firma, Magna Steyr.

Dan Vořechovský
Diskuze (13)