Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupní smlouva na auto: Stáhněte si vzor pilovaný právníky a připomeňte si důležité zásady

Stanislav Kolman
Diskuze (38)

Kupní smlouva je při koupi ojetého vozu klíčovým dokumentem. Máme pro vás neprůstřelný vzor vypilovaný právníky.

Koupě nebo prodej automobilů se minimálně jednou týká každého motoristy. A bez kupní smlouvy se takový proces neobejde. Jenže jak takovou smlouvu sepsat, když nemáte právnické vzdělání? Proto pro vás máme vypilovaný vzor, který si můžete stáhnout.

V přiložených odkazech naleznete vzor kupní smlouvy na auto od kolegů z časopisu Svět motorů, kteří ji společně s právníky vybrousili k dokonalosti. Obsah je sestaven tak, aby vyhovoval při koupi vozu v bazaru i mezi dvěma jednotlivci.

Autobazar má při každém prodeji zákonnou poučovací povinnost ohledně práv z odpovědnosti za vady. Takové poučení není v případě prodeje mezi soukromými osobami povinné, přesto jej v našem vzoru naleznete.

Co musí obsahovat kupní smlouva na vozidlo?

  • Identifikace obou stran – prodávajícího i kupujícího (jméno a příjmení, adresa, rodné číslo, číslo OP, popř. název firmy, adresa sídla, IČO/DIČ)
  • Identifikace vozidla – model, značka, datum první registrace, číslo VIN, barva, registrační značka
  • Počet najetých kilometrů vozidla (což se nemusí rovnat stavu tachometru)
  • Kupní cena včetně popisu případné smluvené slevy, měny a způsobu úhrady (u bankovního převodu také datum, do kterého je kupující povinen kupní cenu uhradit)
  • Detailní popis technického stavu vozidla – poškození karoserie, laku a interiéru, nefunkční prvky výbavy, závady pohonného ústrojí, stav brzdové soustavy atd. (čím detailněji, tím lépe). Nenechte se odbít obecnými frázemi typu "stav odpovídá stáří vozidla".
  • Seznam příslušenství krodávanému vozidlu – servisní kniha, náhradní klíče nebo díly, zimní sada kol, nosiče atd. 

Důrazné doporučení se týká co možná nejdetailnějšího a nejpravdivějšího popisu technického stavu vozidla. Asi nemá smysl rozebírat každý škrábaneček laku od létajících kamínků (u ojetého vozu se s nimi tak nějak počítá), avšak výraznější neduhy vozu by tu určitě měly být zaznamenány pro dobro obou stran, ale zejména kupujícího. Hodí se uvést i veškerou výbavu a další položky.

Další důležitou součástí je finanční ujednání, které obsahuje dohodnutou částku včetně měny a způsob, jakým bude obnos kupujícímu předán (osobně, převod na bankovní účet). Lze zde uvést termín, do kterého je prodávající povinen předat doklady a další náležitosti k vozu, jakož i výši sankce v případě jeho nedodržení.

Kupní smlouvu nezapomeňte vzít na úřad při přepisu vozidla, kromě smlouvy samotné však potřebujete i vyplněnou žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla, technický průkaz a osvědčení o registraci silničního vozidla a konečně protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, který není starší než 30 dní.

K čemu kupní smlouva na auto slouží?

Pokud se vám to nestalo osobně, dost možná jste už o podobném případu slyšeli. Vedle stočených tachometrů jsou všemožně „zohýbané“ kupní smlouvy na auto dalším velkým nešvarem autobazarů. A nejen těch.

Kupující si za pár desítek tisíc koupí v bazaru ojetou Fabii a textu kupní smlouvy nevěnuje při jejím podpisu mnoho pozornosti. Vždyť je to rutinní záležitost, říká si. Jenže jaké je překvapení, když v několika příštích dnech a týdnech investuje do svého nového vozu takřka stejnou sumu, za jakou jej pořídil.

Když už se svítící kontrolkou motoru míří poněkolikáté do servisu, nedá mu to a prozkoumá kupní smlouvu, aby záhy zjistil, že se v ní upsal ke koupi vraku určeného především na náhradní díly. Z takové situace už se jen těžko dostává, přitom je nesmírně jednoduché jí předejít. A to právě správnou kupní smlouvou.

Stanislav Kolman
Diskuze (38)

Doporučujeme

15. 3. 2021 20:10
Re: papír na wc
To je aaaauto štandard.
Kedysi som tam chcel kúpiť auto. Pekne, vyzeralo dobre.
Av preberacom protokole napísané, že technický šrot to je a ze treba urýchlene opraviť. :-O

A ze mi ho predávajú pod cenu :D :D :*)

Tak som sa im na to vyjebal.
29. 11. 2020 14:10
Kupní smlouva
Já jsem se třeba nechal inspirovat vzorem kupní smlouvy z internetových stránek https://napovime.cz/…smlouvu-na-auto/ a prodej i s převodem proběhl naprosto v pořádku, navíc jsem smlouvou docela dobře chráněn pro případné problémy.
19. 9. 2020 23:22
smlouva
Taky jsem nedávno řešil prodej mého starého automobilu a nakonec jsem jej prodal pomocí vzoru koupní smlouvy z https://kralmotoru.cz/…rodej-automobilu Ušetřilo mi to dost času, protože vymyslet kupní smlouvu není jen tak a určitě bych se u toho zasekl na několik hodin.
11. 6. 2020 13:05
Re: papír na wc
platí, ale lze ji zkrátit na polovinu,a prvních šest měsíců musí prodejce doložit že to nebylo. Poté musíš ty. Reálně tedy záruka na ojeté auto, respektive odpovědnost za vady je 6 měsíců, s minimální vymahatelností.
11. 6. 2020 13:03
Re: Clanek napul cesty s chybami - redakce opravit!
také nemáš úplně pravdu. Vlastně motáš odpovědnost za vady a záruku na jakost.
zdroj : https://www.epravo.cz/…-noz-105264.html

reálně záruku na jakost poskytuje obchodník dobrovolně a je to něco co inzeruje, případně dodává navíc - například certifikované vozy se zárukou, Škoda Plus, DasWelt, Citroen Select, Emil Frey Select nebo Volvo Selekt. Pokud se prodejce k této záruce zaváže, platí pocelou dobu stejné podmínky, tak jak byli sjednané. Tzn, pokdu se ti něco rozbije, co je kryto zárukou (většinou se poskytuje na konkrétní věci, které nepodléhají opotřebení), po dobu trvání záruky musí prodejce opravit, dle podmínek záruky.

A pak je odpovědnost za vady, to je to, co je chápáno jako záruka spotřebitelem. Tady platí, že je ze zákona 24 měsíců a u opotřebeného zboží (ojeté auto) ji lze zkrátit na polovinu. Je na takzvané skryté vady a prvních 6 měsíců je důkazní břemeno na prodávajícím - čili on ti musí prokázat, že ta závada na autě nebyla když si ho kupoval. Vzhledem k tomu, že ji on neodhalil, je skrytá, a reálně, pokud si auto nehuntoval musí prodejce platit opravu (pokud se nebude kroutit, tam ti zbývá jen soud). Obchází se to tím, že společně se smlouvou, nebo přímo ve smlouvě podepíšeš, že auto má všemožné vady. tak aby vlastně nebylo co reklamovat.

Bazarista z Horní Dolní ti samozřejmě nikdy nic nepřizná, nebo jen drobné, protože dohnat k odpovědnosti ho lze jen těžko, proto je dobré kupovat auta tam, kde mají nějaký program a kde ti opravdu dají záruku (proboha jen ne Defend!!!).