Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

LA Adventure Design Competition: vítězí obytné auto GM PAD

Ondřej Láník
Diskuze (54)
Koncept GMC PAD koncernu General Motors zvítězil v designerské soutěži při autosalonu v Los Angeles. Odborná jury označila projekt „bytu na kolech“ za příklad vrcholné kreativity...

Koncept GMC PAD koncernu General Motors zvítězil v designerské soutěži při autosalonu v Los Angeles. Odborná jury označila projekt „bytu na kolech“ za příklad vrcholné kreativity...

Návrháři koncernu General Motors si připsali další úspěch: V designerské soutěži, která doprovází tradiční autosalon v Los Angeles, zvítězila jejich studie „bytu na kolech“ GMC PAD. Futuristicky pojatý prototyp, koncipovaný podle vyhlašovatelů ankety tak, aby umožňoval život kdekoli v multikulturálním prostředí Jižní Kalifornie.

"Proč dojíždět denně do práce, za zábavou, za známými? Bydlete v autě!" říkají tvůrci konceptu GMC PAD. Obytný automobil pro život ve městě má vpředu dvě řiditelné nápravy a velitelský můstek pro řidiče. Uvnitř je obývák se sedací soupravou a nezbytným vybavením pro život. Příď i záď je tvořena rozměrným oknem, v zadní části je malá kuchyňka. Energii získává PAD z diesel-elektrického hybridního ústrojí, které funguje jako zdroj síly pro jízdu i zdroj elektřiny pro napájení vozu pro bydlení. Pomáhají však také fotovoltaické články ve střeše. S PADem jste doma v LA tam, kde právě zastavíte.

Koncept GMC PAD je poháněný hybridním systémem, propojujícím vznětový a elektrický motor. Vůz je vybavený komunikačními systémy, které umožňují propojení jeho interiéru s okolím i prostřednictvím internetové sítě.

„Podle nás jde o ukázku špičkové kreativity automobilových návrhářů koncernu General Motors. Odborná jury se shodla, že koncept GMC PAD de facto zakládá novou automobilovou kategorii LAV – Living Activity Vehicle,“ říká Stewart Reed, šéf sekce dopravního designu kalifornské akademie Art Center College.

„Jde o skutečně všestranný automobil,“ říká Tom Matano, ředitel sekce průmyslového designu kalifornské Academy of Art University. „Prototyp kombinuje prvky tradičních užitkových vozů a SUV modelů. Myslím, že by produkční verze tohoto vozu mohla zaujmout velké firmy, obchodní cestující nebo moderní tuláky, kterým konvenční obytné vozy připadají příliš stereotypní.“

Studie GMC PAD zvítězila v konkurenci inovativních konceptů automobilek Audi, Honda, Hyundai, Kia, Maybach, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Scion a Smart. Snímky všech konceptů naleznete ve třech článcích, které jsme zveřejnili na sklonku minulého roku:

Los Angeles Auto Show: LA Adventure Design Competition (1),

Los Angeles Auto Show: LA Adventure Design Competition (2),

Los Angeles Auto Show: LA Adventure Design Competition (3).

Ondřej Láník
Diskuze (54)
24. 1. 2006 21:33
Re: Mno..
:-) To jsem teda o to zvědavější :yes:
24. 1. 2006 20:14
Re: Mno..
FORD je čistá práce. Jo, Jaguar... to je ono... tohle bych si uměl koupit ;-) :yes:
24. 1. 2006 18:47
Re: Mno..
Určitě... ;-) Ten návrh byl "návrh" z medií... jako to tvé XJ. Úplně stejnej chladič. P.S. Nemáš tam foto toho Ford Edge?
24. 1. 2006 18:28
Re: Mno..
Jedničku za sentenci o "jedničce" :-) :yes: Ta fotka... s tou přední maskou ¨, ale čtyřma světlama jsem viděl ten návrh eS... na tomhle bude ještě práce... ale myslím, že touhle cestou to půjde. Představ si, někde jsem četl, že aktuální styl Volvo vykoumal v roce 1992 designer, kterej jim dokončil studii, Volvo na tom vybudouvalo premiovou třídu a on pak přešel jako šéfdesigner do Fordu... Viděl jsem tu studii a uvědomil si, že tehdy Volvu vykoumal ty vytáhle boky a celkově ten "sound" Volva jako takového... genius.
24. 1. 2006 18:08
Re: Co se děje v USA (1)
Ty převodovky jsem si musel přečíst dvakrát, abych se trochu zklidnil ;-) Já už nabíjel houfnici :-) :yes: