Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Granta pokračuje v modernizaci. Faceliftu se nově dočkal i pick-up!

David Bureš
Diskuze (16)
Ruský model se v rámci letošního faceliftu dočkal nových karosářských variant. Po osobních modelech došlo i na modernizaci užitkového provedení.

Malý model Lada Granta se v roce 2011 začal prodávat ve formě sedanu, aby později dorazil i jako liftback a užitkové provedení. Letos se dočkal faceliftu, v rámci něhož se jeho nabídka rozšířila také o hatchback a kombík, které nahradily dřívější model nazvaný Kalina. Lada tím jen sjednotila název v dané kategorii, Granta hatchback a kombi je jen inovovanou Kalinou. Nyní se modernizace zaměřila i na užitkové varianty.

Užitková varianta Granty je méně známým modelem. Jedná se vlastně o pick-up, respektive kabinu s šasi, na nějž je možné usadit některou z nabízených nástaveb. Vedle pick-upové korby je k dispozici také chladicí nástavba a další možnosti. Největší z nástaveb umí převézt až 4.000 litrů nákladu.

Užitkové varianty Granty však na výchozí model odkazují pouze svým designem. S osobními verzemi je pojí shodně řešená příď s motivem písmena X. Samotný základ tvoří polorámová konstrukce s tuhou zadní nápravou. To pomáhá přepravním schopnostem, díky čemuž užitková Granta uveze až 720 kilogramů nákladu.

O pohon se stará osmiventilovaná benzinová šestnáctistovka o výkonu 64 kW, známá i z osobní Granty. Spárovaná je s pětistupňovým manuálem, který se dočkal upraveného převodového poměru pro lepší akceleraci za plného zatížení.

Uvnitř najdeme sedačky se zlepšenou bederní oporou. Výbava zahrnuje jen to nejnutnější, jako je airbag řidiče, elektrické stahování oken, rádio nebo centrální zamykání.

Produkci užitkové varianty Granty má na starosti firma VAZInterService, která úzce spolupracuje s automobilkou AvtoVAZ. Dnes funguje samostatně, dříve se ale jednalo o dceřinou společnost. Užitkové modely staví i na bázi modelů Largus nebo 4x4. V jejím portfoliu jsou i speciály pro policii nebo záchranáře.

David Bureš
Diskuze (16)

Doporučujeme

29. 12. 2018 21:33
Re: Konečne malý pick-up
:yes: :yes: :yes:
29. 12. 2018 21:31
Proboha, proč je v nadpisu takového článku vykřičník?
Auto. cz už to s tou bulvarizací vážně přehání. Co je sakra tak světoborného, že v Putinostánu začnou vyrábět Grantu jako pick-up? To se jako toto šílené auto od zítřka chystá zaplavit český trh, nebo co?! 8-s 8-s 8-s
P.S. Bože, výš už tu korbu posadit nemohli! >:-[]
Avatar - Barrichello
28. 12. 2018 23:31
Re: Konečne malý pick-up
Loganí pickup Lada nedělá ale dělá různé dodávky jako Lada Largus [odkaz]

Pickup můžete mít z Nivy
Avatar - Barrichello
28. 12. 2018 23:05
Re: Konečne malý pick-up
Neznám jediného občana bývalého SSSR z těch co jsou tu (a že znám dost rusů, ukrajniců i kazachy a uzbeky) co by neuměl číst a psát.
Jinak v USA bylo v 60. letech ještě asi 7% negramotných obyvatel.....

Auto.cz by mělo být převedším o technice a zcela apolitické. toho ale zdejší diskutéři nejsou schopni...
Avatar - Barrichello
28. 12. 2018 23:00
Re: Konečne malý pick-up
Kdo nebydlí v Mělníku si objedná díly přes dealery sítě CS Auto Lada, na centrále v Praze na Koněvce nebo přes firmy co tahaj přímo z ruska jako AMC a další