Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada vs. zahraniční značky v Rusku: zatím nerozhodně

Libor Zezulka
Diskuze (12)
Největší ruská automobilka AutoVaz postaví společně s bankou Vněštorgobank nový výrobní závod za 5 miliard dolarů, v němž se bude vyrábět nový modely Lady. Na vzestupu jsou v Rusku i zahraniční značky.

Největší ruská automobilka AutoVaz postaví společně s bankou Vněštorgobank v Toljati nový výrobní závod za 5 miliard dolarů. V závodě se bude vyrábět nová modelová řada značky Lada. Stavbu továrny potvrdil novinářům šéf AvtoVazu Vladimir Arťjakov. AutoVazu se na domácím trhu daří, navzdory obrovskému náporu automobilů z dovozu vloni vyrobil 961 000 vozů a v dalších letech plánuje navýšení produkce na 1.2 až 1.5 milionu vozů ročně. Nový závod by měl do tří let vyrábět asi 450.000 vozů ročně.

Rusové v roce 2005 podle odhadů utratili za osobní automobily přes 22 miliard dolarů, polovina z této částky připadá právě na dovozové značky. Celkem se vloni v Rusku prodalo kolem 1.84 milionu vozů, prodej automobilů z dovozu vzrostl o 60 procent na 563 400. Podle analytiků mohou zahraniční značky získat do konce desetiletí až 70 procent ruského trhu.

Libor Zezulka
Diskuze (12)