Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Urus: Možná podoba vysokovýkonného SUV

David Bureš
Diskuze (12)
Nové SUV od Lamborghini by mohlo na trh dorazit v roce 2017. Definitivní zelenou však auto ještě nemá.

Lamborghini v současnosti pracuje na možné výrobě SUV, které má vycházet z loňského konceptu Urus. Možnou podobu sériového provedení takového auta naznačuje pomocí přiloženého digitálního snímku designér Rob Evans.

Proti konceptu Urus se Evansova vize liší vlastně jen v detailech. Lehce upravená je příď, která se přiblížila jinému konceptu od Lamborghini – supersportovnímu sedanu Estoque z roku 2008. Všimli jsme si rovněž jiných kol nebo snížené světlé výšky.

Přestože loni šéf Lamborghini Stephan Winkelmann tvrdil, že sériového SUV se dočkáme v roce 2017, letos se vyrojily zprávy, že auto na definitivní schválení stále čeká. Váhání vedení koncernu VW Group o výrobě Urusu tak znamená, že se auta případně dočkáme o něco později, než se dosud tvrdilo.

Problémem Urusu může být fakt, že zákazníci z něho mohou být zmateni. Lamborghini sice již v minulosti podobný vůz vyrábělo – offroad LM002, aktuálně je ale značka dlouhá léta spojena se supersporty. Výhradně supersportovní modely Lamborghini vyrábí nepřetržitě od roku 1992, kdy byla ukončena právě výroba LM002.

Navíc není jasné, zda by o takový automobil byl vůbec zájem. Vozy SUV jsou sice nyní nesmírně populární, za pár let, po zahájení výroby Urusu, se to ale může změnit. I z toho důvodu zřejmě koncern váhá, zda by třetí modelová řada Lamborghini neměla vypadat jinak – třeba jako nejnovější koncept Asterion, který je vlastně gran turismem.

Pokud VW Group výrobu Urusu přece jen schválí, má se stát tím nejsportovnějším SUV na trhu. Při prezentaci konceptu automobilka uvedla, že cílem konstruktérů je výkon 600 koní (440 kW).

Takřka jistě bude případné SUV plug-in hybridem. Možnosti hybridního ústrojí Lamborghini prezentovalo pomocí konceptu Asterion, který díky 5,2litrového desetiválce a trojici elektromotorů dosahuje výkonu 910 koní (669 kW).

David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - Hammunasakra
8. 10. 2014 01:05
Re: SUV
:yes: >:D
7. 10. 2014 22:07
Re: SUV
Na vrátnici v Boleslavi řekneš "Alles gute" nebo "Nazdar Franto"? Tak vidíš, je česká :-) a navíc už i trochu globální.
Avatar - Hammunasakra
7. 10. 2014 21:04
Re: SUV
Škodovka česká přes absurdně naivní představy mnohých a zřejmě i tebe česká fakt neni. Přitom kdo je majitel případně kde všude se dneska škodovky vyráběj hodně pravděpodobně víš i ty >:-[]
Avatar - Hammunasakra
7. 10. 2014 21:00
Re: SUV
Však je to taky už pěkně dávno. Vod roku 1970 kdy firma zkrachovala ;-)
7. 10. 2014 19:57
Re: SUV
A Nissan tím pádem není japonský, Chrysler americký nebo škodovka česká?