Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

90 let zemědělské pneumatiky Continental: Oživení

Ivo Semrád
Diskuze (0)
Continental před téměř stoletím rozjel segment obutí pro traktory. Později z něj vycouval, ale v současnosti prožívá renezanci.

Před devadesáti lety uvedla německá firmy na trh první pneumatiku pro traktory. Inovativní produktová idea se v následujících desetiletích proměnila ve velmi úspěšný byznys v mnoha evropských zemích.

Převratné traktorové pneumatiky T2 a T4 z dvacátých a třicátých let minulého století nebo zemědělský plášť AS z roku 1955, jsou tím, co je pro firemní tradici Continentalu typické. Firma nyní pokračuje v této zavedené tradici novými prémiovými radiálními pneumatikami s inovativní konstrukcí pro těžké traktory. Používá například flexibilní technologie kostry N.flex nebo D.fine zajišťující ideální tvar záběrového zubu v různých podmínkách.

Příběh zemědělských pneumatik značky Continental začal v roce 1928, kdy byl na evropský trh uveden první traktorový plášť T2 (AS). Pouhé čtyři roky poté přišel nástupce – plášť T3 AS, který zemědělce nadchl lepším dezénem a trakčním výkonem.

Další revoluce od značky Continental na tomto trhu přišla v roce 1938. Jako první výrobce zemědělských pneumatik v Německu nepropojil u nové pneumatiky T4 AS jednotlivé bloky dezénu. Od té doby zůstal dezén zemědělských pneumatik ve středové části rozdělený, protože dodává větší trakci.

V roce 1955 přišla na trh velmi robustní pneumatika s vysokou 2/4 přilnavostí – Continental Farmer (AS). Nový dezén s vylepšenými samočisticími vlastnostmi dokázal proti předchůdci zvýšit trakci na všech typech povrchů o pětinu.

Continental rozšiřoval podnikání na mezinárodní úrovni do konce 20. století, trhy v Severní Americe a Evropě se soustředily zejména na expanzi. V roce 2004 byl segment zemědělských pneumatik prodán v důsledku koncentrace podnikání koncernu jako celku. Společnost CGS/Mitas koupila licenci na výrobu a marketing zemědělských pneumatik pod značkou Continental. Vývoj a prodej produktů a řešení ze segmentu Continental Automotive pokračoval dál v růstu.

Před dvěma roky získal Continental své ochranné známky spojené se zemědělskými plášti zpět a loni se na trh vrátil s novými radiálními pneumatikami Tractor70 a Tractor85. Oba pláště pocházejí z vlastního výrobního závodu v portugalském Lousadu.

Pneumatiky jsou typické extrémní robustností a zaručují vysoký komfort při jízdě, ochranu půdy a tažnou sílu. Oba pláště jsou vybaveny inovativní patentovanou technologií N.flex, která díky použití nového nylonu zvyšuje absorpci a tlumení nárazů.

V srpnu loňského roku přidal Continental do portfolia novou radiální pneumatiku Tractormaster s technologií D.fine, díky níž se zákazníci obouvající 65procentní řady mohou těšit z masivního dezénu s velkou styčnou plochou. Continental chce v příštím roce nabídnout celkem stovku možností obutí pro zemědělce.

Ivo Semrád
Diskuze (0)

Doporučujeme