Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Letošní zimní udržba dálnic a silnic I.třídy stála 1,5 miliardy Kč

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Ředitelství silnic a dálnic ČR definitivně vyhodnotilo průběh zimní údržby na silnicích I. třídy a dálnicích v letošní zimní sezóně. Celkově bylo letos spotřebováno 142 tisíc tun soli, 44 miliónů litrů solanky.

Vozidla ŘSD během tříměsíční údržby projela celkem 2,4 miliónů kilometrů. Za materiál ŘSD zaplatilo prozatím 859 miliónů korun. V porovnání s loňským rokem, kdy zimní údržba stála 1,2 mld. Kč, v letošní sezóně se vyšplhala na částku 1,5 mld. Kč. Všechny údaje se týkají pouze silnic, které má ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR. Silnice nižších tříd mají na starost kraje, městské a obecní komunikace analogicky města a obce.

Podle předběžných odhadů celkové škody po zimě na silnicích I. třídy, rychlostních silnicích a dálnicích dosáhnou výše 6,3 miliardy korun. Jde o rekordní stav v porovnání s předchozími roky. Už nyní je ovšem jasné, že rozpočet přidělený pro veškeré opravy komunikací po zimním období nebude dostačující.

Končící zima byla jednou z nejdelších za posledních několik let. Tomu odpovídá i finanční náročnost, kterou požadují opravy a údržba komunikací pod správou ŘSD. Prozatím se ukazatel nákladů zastavil na částce 6,3 miliardy korun. Ovšem ani ta nemusí být konečná. „Máme prozatím informace ke konci března a čísla se ještě mohou upřesnit v průběhu dubna,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Finanční prostředky na opravy, které má ŘSD zatím přidělené jsou na silnice I. třídy ve výši 2,8 mld. Kč, na dálnice 0,9 mld. Kč. Rozpočtovým opatřením by mělo ŘSD obdržet další finanční prostředky z Ministerstva dopravy. „Momentálně máme k dispozici již pouze 2,9 mld. na veškeré opravy včetně oprav škod po zimě. Mimo to je samozřejmě potřeba pokrýt opravy mostů a další dlouhodobé rekonstrukce. Dá se říci, že optimálně bychom na veškeré opravy potřebovali cca 9 mld. Kč každý rok,“ doplňuje Alfred Brunclík.

Na základě zmapované situace na silnicích I. třídy a dálnicích tak ŘSD letos chybí ještě přibližně 4 mld. Kč. ŘSD plánuje, že na jaře budou zatím probíhat pouze lokální výspravy těch nejhorších míst. Na souvislé opravy jsou nyní vypisována výběrová řízení na zhotovitele.

Ondřej Láník
Diskuze (5)
3. 4. 2010 19:40
Opravy silnic
Musí se změnit přístup k opravám silnic, jinak je to bezedná díra na naše peníze a nic se nezlepší. Opravy stojí balík a kvalita je tak mizerná, že se všechno stejně za pár měsíců vydrobí a opravuje se znova. Mockrát jsem viděl jak pár chlapů přijede k výtluku, ani ho nevyčistí, neodfrézují okolní narušený asfalt a jen do té díry hodí trochu asfaltové drti, uválcují a jedou dál. Nedá se potom divit že počet výtluků roste - vznikají nové a neustále se obnovují staré.
Když jedu, mám oči přilepený na silnici a neustále čekuju povrch silnice - co je záplata a co je díra. A stejně se některým dírám vyhnou nedá, protože už není kam... Že se potom nedá tak dobře sledovat okolní provoz je asi jasný.
1. 4. 2010 15:55
Re: Dejte mi moc...
>:D :yes:
Avatar - da_b0mb
1. 4. 2010 12:33
Re: Dejte mi moc...
>:D >:D >:D
1. 4. 2010 12:23
Re: Dejte mi moc...
Je to apríl... Stálo to 2x tolik.
Avatar - ManInBlack
1. 4. 2010 11:52
Dejte mi moc...
...a do ruky hůl a ty peníze by se určitě v rozpočtu našly :-!