Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus letos očekává rekordní prodeje

David Bureš
Diskuze (0)
Zatím nejlepším rokem pro Lexus byl rok 2007. Tehdy luxusní japonská značka prodala 518.300 aut.

Vedení automobilky Lexus si od letošního roku slibuje rekordní prodeje. Na evropském trhu se ale této luxusní značce patřící do koncernu Toyota letos příliš nedaří.

Výkonný viceprezident mezinárodní divize Lexusu Mark Templin tvrdí, že prodeje značky by v letošním roce mohly přesáhnout hranici 520.000 aut. To by znamenalo, že by Lexus překonal dosavadní rekord – 518.300 prodaných aut v roce 2007.

Templin tvrdí, že prodeje Lexusu táhne především americký trh, kde značka prodává polovinu svých vozů. Tam by v letošním roce mohla automobilka prodat asi 270.000 aut. To je sice více než před rokem (244.166 prodaných aut), stále je to ale málo ve srovnání s dobou před světovou hospodářskou krizí. V roce 2007 Lexus prodal v USA rekordních 329.177.

Zatímco americké prodeje Lexusu rostou, v Evropě se této značce příliš nedaří. Za prvních deset měsíců letošního roku Lexus prodal na starém kontinentu podle statistik Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA) 19.572 aut, což je o 17 procent méně než před rokem. Evropské prodeje nových aut sice meziročně klesají, ale ne takovým tempem.

Také na českém trhu jsou prodeje Lexusu letos menší. Od ledna do října automobilka u nás prodala 127 aut, o takřka 19 procent méně než před rokem.

I přes letošní slabý odbyt v Evropě japonská automobilka očekává, že v příštích letech její prodeje dále porostou. Templin to soudí kvůli rostoucím prodejům značky v USA a kvůli chystanému rozšíření nabídky modelů.

Minulý měsíc debutovalo kupé RC, důležitější novinkou z hlediska prodejů nicméně bude kompaktní SUV zacílené na BMW X3 či Audi Q5. Sériový vůz se patrně bude jmenovat NX a bude vycházet z letos představeného konceptu LF-NX.

David Bureš
Diskuze (0)