Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ligier Be Two - z jiného soudku

Ladislav Čermák
Diskuze (4)
Tradiční francouzský výrobce mikroaut se pochlubil futurusticky tvarovavným modelem Be Two

Překvapivě bohatou historii, v níž nechybí ani aktivní účast ve Formuli 1, má za sebou francouzský výrobce z města Abrest, Ligier. Ač na mimo domácí trh příliš známý není, ve Francii se prodávají jeho lehké vozíky, které je tam možné řídit již od šestnácti let bez řidičského oprávnění, velmi dobře. Ve výrobním programu má ale i lehká užitková vozidla a čtyřkolky.

Na pařížském autosalonu se pochlubil moderně tvarovaným, polootevřeným modelem Be Two, který je vylehčenou alternativou silnější Be Up. Dvoumístné autíčko o rozměrech 2,68 x 1,41x 1,56 m má prostorový rám z kombinace hliníkových profilů a ocelových trubek, krytý polykarbonátovými díly. Střechu i čelní sklo je možné sejmout, dveře nahrazují jen jakási vrátka z profilů. Všechna kola jsou nezávisle zavěšena a brzděna kotoučovými brzdami, suchá hmotnost činí pouze 335 kg.

O pohon se stará vznětový dvouválec 505 cm3 o výkonu 4 kW. Nejvyšší rychlost je omezena na 40 km/h kvůli mladistvým řidičům, ve výbavě nechybí dvourychlostní stěrače, zapalovač, hodiny, zámky dveří, uzamykatelná a demontovatelná schránka na zavazadla vzadu, litá 14" kola a řada dalších prvků, nezbytných k legálnímu silničnímu provozu. Volič na středovém tunelu ovládá bezestupňovou variátorovou převodovku CVT.

Ladislav Čermák
Diskuze (4)