Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Limitovaný supersport Italdesignu vznikne v pěti kusech, jméno zatím nemá

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Italdesign založil novou divizi Automobili Speciali a odhaluje podobu supersportu, který vznikne v přísně omezené sérii. Technika pochází od Lamborghini.

Supersport z Moncalieri u Turína je určen hlavně sběratelům, respektive bohatým nadšencům a jde o první produkt speciální divize, která bude mít na starosti právě stavbu takových aut. Dostane silniční homologaci a jeho karoserie byla vyrobena, jak jinak, z uhlíkových vláken. Podvozek je částečně hliníkový.

Zatím bezejmenná střela vypadá jako závoďák, ale skutečně s ním bude možné vyrazit do běžného provozu. Pohání ji atmosférický vidlicový desetiválec 5,2 l s dosud nezveřejněnými parametry. Vzhledem k tomu, že italské studio patří do koncernu Volkswagen, nemusíme dlouho zkoumat, odkud že vlastně motor pochází... Nachází se jistě uprostřed, tedy před zadní nápravou, silueta tomuto umístění odpovídá.

Zatím byly zveřejněny pouze provozní vlastnosti, tedy maximální rychlost 330 km/h a akcelerace z klidu na stovku za 3,2 s. Na úplnou špičku současných hypersportů to nestačí, ale pomalé auto rozhodně není. Měří na délku 4847 mm, je 1970 mm široké a 1204 mm nízké.

Design Filippa Periniho a jeho týmu čerpá z tradice italských gétéček a sportovních prototypů, třeba žebra na blatnících. Tvary se musely přizpůsobit požadavkům na aerodynamiku. Stačí krátký pohled na příď, jejíž spodní část je vlastně křídlem, na bocích najdeme ploutvičky a vzadu trůní obrovský spoiler a pod ním difuzor. Stříbrné auto s nezbytnou italskou trikolórou vypadá... no zkrátka jako převlečené Lamborghini Huracán, ale zároveň i přes značnou délku působí velmi kompaktně. Technický vývoj vedl Antonio Casu.

Stavba pěti kusů je plánována na konec roku 2017. Lze pochybovat o tom, že by se nenašel dostatek zájemců, určitě již mají zaplacené zálohy. Každý exemplář bude trochu jiný, respektují se splnitelná zákaznická přání. Naživo bolid uvidíme logicky už v Ženevě. Italdesign se dal dohromady s tamní hodinářskou firmou Rogera Dubuise a společně jako bonus chystají osmikusovou limitku hodinek Excalibur Spider.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - netcar.xx
22. 2. 2017 18:26
5 kusu je malo,
protoze kdyz ted bosohlavej Bohumil hodla odrbat ty s vyssimi prijmy a malou cast z toho potom pridat tem druhejm, tak by mohl bejt takovej supersport v kazde delnicke rodine.