Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lincoln Zephyr – zálusk na Mercedes

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Studii automobilu vyšší střední třídy představil v New Yorku Lincoln.

Amerika má dva své „mercedesy“, nebo chcete-li, „rollsy“, luxusní značky, které v Novém světě plní funkci těch nejreprezentativnějších výrobců. První z nich, Cadillac, je prestižní značkou koncernu General Motors, Lincoln zase oslovuje movitější příznivce Fordu. A právě výrobce shodného jména jako proslavený prezident USA předvedl na autosalonu v New Yorku koncept sedanu vyšší střední třídy Zephyr, který by měl konkurovat vozům jako Acura TL, BMW 5, Mercedes-Benz E a Lexus GS. V nabídce zaplní mezeru mezi modely LS a Town Car.

Automobil je proto vybaven velmi impozantní maskou chladiče a rozměrnými krycími skly předních světlometů. Ze zadobočního pohledu je Zephyr ne nepodobný Audi A8, profil oživují devatenáctipalcová litá kola s osmi paprsky. Nepřehlédnutelné jsou velkoplošné zadní svítilny, jde však o v Americe vcelku běžné rozměry. Interiér vyhlíží na evropské poměry dost zastarale, nebo chcete-li retrospektivně, finální verze se od něj asi bude lišit, výbava čítající obložení z pravého hliníku a dřeva, velkoplošný LCD displej s ovládáním audia a klimatizace nebo kontrolu tlaku v pneumatikách ale zřejmě zůstane a bude ještě dále rozšířena.

Pohon studie má na starosti třílitrový vidlicový šestiválec, jeho sílu krotí protiprokluzový systém a ABS, poháněná jsou přední kola, a to prostřednictvím samočinné šestistupňové převodovky.

Sériový model by se od studie neměl příliš lišit a do prodeje půjde již na podzim příštího roku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)