Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto.cz: Nové logo, nová sekce duely a domovské stránky všech značek

Ondřej Láník
Diskuze (68)
Představujeme vám další novinky, rozšíření funkcí a jednodušeji dostupný obsah.

Od představení nové podoby portálu www.auto.cz uplynulo 8 měsíců.

Během nich jsme pozorně sledovali vaše reakce, analyzovali úspěšnost jednotlivých funkcí, vliv nově uspořádaných prvků a v závislosti na tom všem jsme provedli řadu změn a vylepšení.

Začátek května 2011 přináší uzavření jedné vývojové etapy portálu www.auto.cz.

Co je zde nového?

Logo

Mezi původním logem, představeným v v roce 1997 a zcela novým logem, představeným v roce 2010, neexistovala přímá vazba.

Jsme hrdí na to, že na té nejjednodušší automobilové adrese je už 14 let relevantní obsah, a proto jsme přistoupili k úpravě loga.

Nově je součástí logotypu nejen nápis AUTOCZ, ale taky stylizovaná podoba roztočeného kola, navazující na původní logo z roku 1997.

Srovnávání aut v designových duelech se v posledních měsících stalo velmi populárním formátem článku na Auto.cz. Přicházíme proto s jeho jednodušší verzí, postavenou na vzájemném porovnávání vozů napříč jednotlivými třídami, ale i v rámci typických kategorií.

Smyslem této sekce je pomocí velkého množství autoduelů (a vašich rozhodnutí) sestavit žebříček nejhezčích aut. Aktuální průběžné pořadí je stále vidět, resp. se k němu snadno doklikáte.

Snímků je na adrese http://duely.auto.cz momentálně několik set, ale databázi budeme postupně rozšiřovat a pořadí v jednotlivých kategoriích zveřejňovat.

Vše o značce na adrese značka.auto.cz

Třídění obsahu a listování velkým množstvím článků je klasický problém internetových portálů. Počet zpráv, testů a dalších článků roste, ale prakticky nic ze zveřejňovaného obsahu Auto.cz za 14 let nezmizelo.

Dosud jste měli dvě možnosti, jak se k dříve publikovaným článkům dostat.

Tou první - klasickou - bylo vyhledávání. Jeho výsledky řadíme tak jako všichni na internetu podle relevance, ale existuje i možnost setřídit výsledek hledání podle data zveřejnění.

Druhou cestu k obsahu je služba Jake.Auto.cz. V ní najdete články roztříděné podle značek, modelů a generací. V posledních osmi měsících jsme zatřídili většinu z více než 20 tisíc článků, které jsou dostupné na www.auto.cz.

Třetí cesta je určena všem, kteří se zajímají o jednu konkrétní značku. Nástavbou systému třídění článků Jake.Auto.cz jsou domovské stránky jednotlivých značek.

Najdete je jednoduše tak, že do adresy prohlížeče zadáte terciální doménu ve formátu značka.auto.cz (například abarth.auto.cz, ford.auto.cz, nebo mazda.auto.cz). Zobrazí se vám chronologický výpis všech článků týkajících se dané značky.

Odkazy na 48 nejdůležitějších značek najdete ve spodní části homepage Auto.cz v první patičce.

V posledních měsících na www.auto.cz přibyly také následující nové nebo výrazně modernizované služby, sekce a funkce:

Nová podoba blogů koresponduje s novým designem www.auto.cz. Bloggerům nabízíme více prostoru na stránkách i na homepage Auto.cz.

Je to současně místo pro všechny potenciální redaktory Auto.cz. Sepište váš článek a pochlubte se nám. Šikovným autorům jsme připraveni nabídnout honoráře!

Modernizovaná horní část homepage

Protože se neustále potýkáme s čím dál větším množstvím článků, které vám chceme ukázat a ty důležité mnohdy rychle zapadnou, rozhodli jsme se od konce března zobrazit místo původních 3 privilegovaných pozic v horní části stránky rovnou 7 míst, na nichž vždy najedete to hlavní, co byste neměli přehlédnout.

Komunitní sekce

Modernizací prošla i spodní část homepage Auto.cz, kterou věnujeme komunitě uživatelů Auto.cz.

Výpis aktuálních příspěvků už nečítá pět, ale rovnou deset nejnovějších. Vaše blogové příspěvky tak budou viditelné déle, resp. můžete zvýšit svoji blogovou aktivitu bez obav, že by se novému příspěvku nedostalo potřebné pozornosti.

Levá polovina patří Moje.auto.cz – uživatelským recenzím automobilů. Také zde jsme zvětšili množství prezentovaného obsahu. Kromě sedmi nejlépe hodnocených recenzí (průměr bodového hodnocení od ostatních uživatelů, kteří mají zveřejněnou recenzi) a sedmi nejnověji přidaných recenzí je tu ještě pás deseti Nejlepších recenzí. V něm se zobrazují recenze doporučované redakcí Auto.cz.

Pod Moje.auto.cz a blogy se do celé šířky roztáhlo diskusní fórum. Co je zde nového? Místo odkazu na jediný, nejnovější příspěvek, přinášíme výpis 14 nejaktuálnějších témat. Získáte tak přehled, co se děje a kde se nejvíc diskutuje.

Od začátku prosince 2010 jsou všem čtenářům Auto.cz k dispozici nové rozměry plakátů, wallpaperů a tapet na plochu ve všech často používaných rozlišeních. Ke klasickým formátům s poměrem stran přibližně 4:3 jsme přidali moderní a stále více používané širokoúhlé rozměry.

V aktuální nabídce sekce www.auto.cz/tapety tak jsou rozměry 1024×768, 1280×1024, 1280×800, 1600×1200, 1680×1050, 1920×1080, 1920×1200.

Mezi všemi rozlišeními u konkrétního wallpaperu je upřednostněno (svítí červeně) to, s jakým pracuje váš monitor.

Přílohy z autosalonů, které auto.cz vydává déle než 10 let, jsou unikátní, ale vždy stály mimo hlavní informační tok zpráv.

Jsme si vědomi archivní hodnoty tohoto obsahu, a proto jsou autosalonové přílohy z let 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 a 2011 převedené do nového designu auto.cz. Nová je i možnost prohledávání tohoto obsahu.

Přílohy jsou přístupné novou položkou AUTOSALONY v hlavním menu - zcela vpravo.

Ondřej Láník
Diskuze (68)
10. 5. 2011 11:58
Chcípnul zde pes.
Chodím hlavně na F1. Všímnul jsem si ale, že po změně tam chcípnul pes. Ve staré verzi po zajimavém závodě bývalo i 100 příspěvků, nyní tam mrtvo pes.
Vždy jsem obdivoval propracovanost a vychytávky diskuse. Nyní je to průměrný systém a navic na oko nic moc.
Jsem si jist, že ani nové logo to již nezachrání.
7. 5. 2011 19:22
Re: NOVÉ LOGO - PŘÍKLAD
Oceňuji snahu, opticky tvůj výtvor však vnímám jako příliš složitou variaci na dané (auto)téma, je to příliš nahuštěné, nemám čistou vjemovou informaci.
Avatar - Wen Věčněžasnoucí
6. 5. 2011 16:03
Re: NOVÉ LOGO - PŘÍKLAD
Ještě varianta vylepšená o přechody na hranách barev: [odkaz]

a takto by to mohlo vypadat zasazené ve stránce: [odkaz]
Avatar - Wen Věčněžasnoucí
6. 5. 2011 15:24
NOVÉ LOGO - PŘÍKLAD
Tak dobrá, abych jenom tak nekecal, tak co kdyby se logo vydalo směrem, který jsem naznačil zde (viz odkaz). Odkaz na původní logo a vrtuli v něm je pozitivní, ale hlavně to propojení nepropojení s nápisem AUTOCZ mi na novém logu vadí. Nějak takto by to mohlo působit kompaktněji: [odkaz]

Neměl jsem k dispozici origo font, který ACZ používá a čistit screenshot by byla drbačka, tak jsem použil to, co se mu nejvíce blížilo.

Profík by to jistě zmákl lépe a dotáhl, ale mně osobně by se něco v tomto stylu líbilo více.
Avatar - Pekelná Micinka
6. 5. 2011 13:10
Re: Tak logo připomíná vrtuli
Klid! Vše napraví pětimetrová limuzína. >:D Nebo ještě tu máme [odkaz] ;-) >:-[]