Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Europa S: nový Lotus po deseti letech

Ondřej Láník
Diskuze (167)
Letos tomu je již deset let od chvíle, kdy se představil zcela nový Lotus. Důležitou novinkou roku 2006 bude nový model Europa S, který by se měl od července příštího roku začít prodávat.

Na IAA ve Frankfurtu měl v roce 1995 premiéru roadster Elise, který se od té doby dočkal řady evolučních verzí a sourozence s uzavřenou karosérií kupé, s názvem Exige. Důležitou novinkou roku 2006 bude nový model Europa S, který by se měl od července příštího roku začít prodávat. Cena by se měla pohybovat kolem 49000 euro (podle zdanění v cílové zemi).

Novinka samozřejmě ctí firemní pravidlo o nízké pohotovostní hmotnosti sportovních vozů, když váží jen 995 kg. Nízká hmotnost má svůj původ v použití hliníkového prostorového rámu, kompozitových povrchových panelech karosérie a také díky novému uspořádání kompozitové přídě, která má konstrukcí definované deformační vlastnosti pro případ nehody. Výrobce přes nízkou pohotovostní hmotnost zdůrazňuje, že na rozdíl od dřívějška, byla pozornost věnována i komfortu na palubě a každodenní uživatelské přívětivosti vozu. Konkrétně jde o větší prostor pro zavazadla, snazší nastupování díky užším prahům a vyšší střeše nebo standardní čalounění pravou kůží.

Kupé bude mít motor uložený před zadní nápravou. Půjde o přeplňovaný motor 2.0 l o výkonu 149 kW při 5400 ot./min a s nejvyšším točivým momentem 263 Nm při 4200 ot./min. Přeplňování zajistilo této jednotce plochou křivku točivého momentu, která již od 2000 ot./min dosahuje 90 % maxima. Zrychlení Lotusu Europa S z klidu na 96 km/h bude trvat 5,5 sekundy, akcelerace z 0 na 100 mph (160 km/h) je otázkou 14 sekund. Nejvyšší rychlost udávaná výrobcem činí 225 km/h.

Lotus Europa S bude nabízen na všech trzích, na nichž je značka zastoupena, mimo automobilových trhů USA a Kanady.

Ondřej Láník
Diskuze (167)
7. 12. 2005 20:31
Re: SEARCHING 4 MICINKA !!!!
Počkáme :yes:
7. 12. 2005 20:04
Re: 4 GTI, don Pedro, Mates, atd...
Vidím to na kooperaci s micinkou, já tam mám jen nějakého průvodce... to jsou pro mne slepé uličky. Já chci kliknout a ať to na mě vyskočí z monitoru. P.S. ty nás napínáš ;-) :yes: