Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus omladí své sportovce a pak nasadí SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Lotus opět mění své plány. Uvedení svého prvního SUV přesouvá až za generační výměnu u sportovních modelů Elise, Exige a Evora.

Jean-Marc Gales, který se k 1. květnu roku 2014 stal novým generálním ředitelem automobilky Lotus, se pustil do řady změn, z nichž ty první byly zaměřeny na zvýšení kvality, rozšíření prodejní sítě a následně se začal věnovat i paletě modelů.

Na podzim roku 2014 se objevily první zmínky o možném vývoji a uvedení sériového crossoveru značky Lotus. V roce následujícím se pak jeho podoba i technika začaly rýsovat. Nejprve se objevily zprávy o jeho namíření proti Porsche Macan, následovaly informace o použití motoru od Toyoty a nakonec se hovořilo o designu.

Po celou dobu se ovšem počítalo s tím, že crossover bude určen především pro čínský trh a jen pokud uspěje, tak se může dostat i do Evropy. Na podzim roku 2015 ovšem Jean-Marc Gales uvedl, že tento model bude nejprve uveden v Číně a následně zamíří na další asijské trhy a rovněž do Evropy a na severoamerický trh.

Důvodem pro zahájení prodeje na čínském trhu nemá být pouze jeho velikost a zájem zdejších zákazníků o vozy evropských značek, ale rovněž skutečnost, že právě v Číně bude zahájena výroba tohoto modelu ve spolupráci s koncernem Goldstar Heavy Industrial Co. Ltd.

Podle plánů vedení automobilky Lotus z roku 2015 jsme se měli dočkat uvedení crossoveru na trh v roce 2020, ale nyní se podle informací britského magazínu Autocar v tomto roce dočkáme nejprve příchodu nové generace modelové řady Elise a s velmi malými odstupem i ostřejší modelové řady Exige, zatímco modelová řada Evora se má v nové generaci představit v roce 2022.

V případě svých sportovních modelů nepřipravuje automobilka Lotus žádné revoluční změny v jejich charakteru. Podle v současnosti dostupných informací se má nadále jednat o kompaktní a velmi lehké sportovní vozy, které ovšem budou splňovat stále přísnější emisní a bezpečnostní normy na důležitém severoamerickém i evropském trhu.

Premiéra crossoveru, na jehož vývoji se již pracuje, se má tedy údajně uskutečnit až po generační výměně sportovních vozů. Podle dřívějších informací může očekávat automobil s pětidveřovou karoserií, pod níž se bude ukrývat vlastní platforma.

Důvodem pro vývoj vlastní konstrukce namísto použití platformy některého z modelů mateřského Protonu je zachování charakteru Lotusu a především snaha o dosažení co nejnižší možné hmotnosti spolu s co nejlepší ovladatelnosti a jízdních vlastností.

Lotus chce nabídnout crossover, který se svým jízdním projevem bude skutečně lišit od současné prémiové produkce a nabídne řidiči podobné spojení se strojem jako sportovní modely Elise, Exige a Evora.

Při vývoji proto budou využity zkušenosti a postupy získané právě z produkce této trojice modelů značky Lotus a je velmi pravděpodobné, že dojde k využití i některých řešení z konceptu Lotus APX z roku 2006.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)