Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Cars Praha: Vozy z brněnského autosalonu na jednom místě

David Bureš
Diskuze (1)
Oficiální český dovozce vozů Lotus představil na letošním brněnském autosalonu speciál 2-Eleven, Exige a Evora S.

Český oficiální zástupce automobilů Lotus, společnost Lotus Cars Praha představil na letošním brněnském autosalonu několik automobilů ze současné nabídky této britské značky. Na fotkách od firmy Lotus Cars Praha si je můžete prohlédnout v sídle firmy.

Lotus 2-Eleven se poprvé představil na ženevském autosalonu v roce 2007. Vedle ryze okruhové verze se za příplatek prodávalo i silniční provedení, které na letošním brněnském autosalonu firma Lotus Cars Praha prezentovala. Na přání je možné vůz přivézt do ČR a přihlásit do silničního provozu.

Vůz, který váží pouhých 670 kg, pohání přeplňovaná osmnáctistovka s mezichladičem z dílny Toyoty. Motor poskytuje 2-Eleven maximální výkon 188 kW (255 k) při 7800 min-1 a maximální točivý moment přibližně 242 Nm při 7000 min-1. Automobil zrychlí z 0-100 km/h za 3,8 s a dosáhne maximální rychlosti 241 km/h.

Šedý a zelený Lotus se žlutým pruhem je model Exige S, což je výrazněji upravený Lotus Elise s pevnou střechou. Ten rovněž pohání 1,8litrový čtyřválec od Toyoty, který je mechanicky přeplňovaný Rootsovým dmychadlem.

Nejvyšší výkon 163 kW je dosahován při 7800 min-1, točivý moment vrcholí při 5500 min-1 hodnotou 215 Nm.

Zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 935 kg těžkému vozu jen 4,3 sekundy, 160 km/h se na tachometru objeví za necelých 10 sekund a nejvyšší rychlost činí 235 km/h. Na první pohled se to může zdát málo, u tohoto britského sporťáku jde ale především o obratnost a jízdní vlastnosti v zatáčkách.

Černá Evora S je proti ostatním v Brně prezentovaným Lotusům civilizovanějším modelem. Pod písmenem S se skrývá sportovnější naladění podvozku a vyšší výkon motoru. Výkon šestiválcového příčně uloženého motoru (původem od Toyoty) v Evoře S poskočil o 70 koní na 350 koní – řečí zcela konkrétních čísel z 206 kW při 6400 min-1 na 257,5 kW při 7000 min-1. Zároveň vykazuje Evora S vzhledem ke zdvihovému objemu vysoké maximum točivého momentu 400 Nm.

V interiéru nechybí tlačítko Sport, jehož stisknutím se zvýší omezovač otáček motoru a oddálí se zásahy stabilizačního systému. Současně se zrychlí reakce na plynový pedál a otevřou se klapky ve výfukovém potrubí, které zkracují cestu výfukových plynů a zlepšují zvuk motoru.

Lotus Cars Praha funguje od počátku letošního roku. Provozovatelem zastoupení je firma IBS motor, která je také oficiálním dovozcem značek Bitter, Radical, Yes! a Arden.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - lotus-esprit.cz
22. 6. 2011 12:15
fotky
Ted nevim jestli je nebo neni hezky tu nevedomky narazit na svoje fotky, jeste ze je mam aspon nejak oznaceny, ale rohodne k nim chybi zdroj nebo jmeno fotografa :-(