Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus v Ženevě 2009

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský specialista na lehké sportovní automobily, značka Lotus, si do Ženevy přivezla modernizovaný model Exige S v provedení pro modelový rok 2010.

Exige S

Jak už je u Lotusu zvykem nedošlo na žádné drastické proměny, ale pouze lehké retuše vzhledu, rozšíření výbavy, ladění pohonné jednotky a samozřejmě další zdokonalování jízdních a dynamických vlastností.

Při pohledu na karoserii je jasné, že se toho příliš nezměnilo a tisková zpráva dává pohledu za pravdu. Použit je pouze nový přední nárazník s větším hlavním i postraními vstupy vzduchu, který je inspirován přídí konceptu Exige GT3 z roku 2007. Druhou a poslední změnou na karoserii je nový zadní spoiler, který je o 181 mm širší než dosud, o 46 mm výše a 61 mm více vzadu. Automobilka ve svých materiálech uvádí, že tyto změny mají vedle vylepšení aerodynamiky vozu dodat i svalnatější vzhled.

Další změny souvisí s tím, pro který z trojice nabízených paketů se zákazník rozhodne. První je Touring Pack, obsahující kožené čalounění středové konzoly, přípojku pro iPod, držák nápojů, přípravu pro autorádio a koberce s logem automobilky. Druhý je Sport pack, jehož součástí jsou sportovní tlumiče značky Bilstein a kontrola trakce. Třetí je Performance Pack, který obsahuje přední kotoučové brzdy značky AP se čtyřpístkovými brzdiči, upravenou spojku a zvýšený výkon přeplňované osmnáctistovky.

Lotus Exige S s Performance Packem má nyní výkon 179 kW (240 k) při 8000 min-1 a točivý moment 230 Nm při 5500 min-1. Standardní Exige S má výkon 163 kW (221 k) při 7800 min-1 a točivý moment 215 Nm při 5500 min-1. Z 0 na 100 km/h akceleruje posílený Exige S za 4,77 s a jeho spotřeba paliva v kombinovaném cyklu je 8,5 litru benzinu na 100 km.

Prodej na vybraných evropských trzích bude zahájen v květnu letošního roku.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)