Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MacGyver má nového parťáka: Mercedes-Benz Citan

Aleš Jungmann
Diskuze (10)
MacGyver, hrdina osmdesátých a devadesátých let, je zpět. Šikovný chlapík, který si uměl poradit v každé situaci, sice už není v úplně nejlepší formě, bystrá hlava mu však zůstala.

Ke kobercovce a švýcarskému nožíku nyní přibyl další užitečný pomocník: Mercedes-Benz Citan. Ten si svou světovou premiéru odbude za zhruba měsíc na veletrhu IAA v Hamburku.

MacGyver se ve třech nových epizodách opět postaví teroristům i jiným neřádům s nekalými úmysly. Už svou práci sice nějaký ten pátek nedělá (vydělává si, jak jinak, svýma šikovnýma rukama jako opravář), jenže ta si ho „najde“ i po letech spokojené služby v civilním sektoru. A právě zde do hry vstupuje nový Citan, který hraje jeho soukromou pracovní dodávku. Více ve videu, odhalujícím zápletku první epizody.

Mercedes-Benz Citan je prvním sériovým modelem vzešlým ze spolupráce německého koncernu s aliancí Renault-Nissan. Tento lehký užitkový automobil se v nabídce Mercedesu zařazuje pod Vito, Sprinter a Vario.

Mercedes-Benz Citan představen v Amsterdamu

Mercedes-Benz Citan, jehož jméno je složeninou ze slov City a Titan, vychází ze současného Renaultu Kangoo. Nejmenší užitkový Mercedes-Benz bude nabízen ve třech délkách karoserie a vedle dodávkové verze s dvoumístným interiérem budou k dispozici i provedení vhodná pro dopravu osob a nákladů. Stejně jako v případě Kangoo nebude v nabídce ani čistě osobní provedení.

Paleta pohonných jednotek Citanu nabídne trojici turbodieselů s přímým vstřikováním paliva s výkony od 55 kW (75 k) do 81 kW (110 k) a přeplňovaný zážehový motor s výkonem 84 kW (114 k). V závislosti na motoru bude použita pětistupňová nebo šestistupňová manuální převodovka, jejímž prostřednictvím budou poháněna kola přední nápravy.

Aleš Jungmann
Diskuze (10)
16. 8. 2012 20:28
Re: Citan
Popravde ani mne sa Kangoo nepáčilo od začiatku. Ak zalistuješ v článkoch z doby, keď prišlo, nájdeš aj moju kritiku dizajnu. Ale postupne sa mi v očiach "usadilo". A svojimi kvalitami ma presvedčilo aj o tom že hranatý sivý panel na čele mu môžem s kľudom odpustiť.
Mimochodom, rozhodne ho považujem za výrazne krajšie ako Fiat Dobló. Peugeot/Citroen sú šmrncovnejšie, ale ergonomicky a po praktickej stránke nie sú tak dotiahnuté.
15. 8. 2012 09:28
Re: Citan
Ještě, že nežiji ve Francii, musel bych se na tu hrůzu koukat pořád >:D Btw nezpochybňuji jeho kvalitu, ale jeho příšerný design, dá-li se to designem nazvat. Takže jsem rád, že tady vede Berlingo/ Partner v této kategorii :yes:

Dokonce i 1G Kangoo byla rozhodně hezčí než tenhle paskvil. To byl "hravý" design... ;-)
15. 8. 2012 09:15
Re: Citan
Ve Francii si zase vede lépe než Partner nebo Berlingo - cca 10 000 aut za letošek. V užitkáčích je navíc nejprodávanější - letos 23 000. Kangoo si počká na následníka a ostatní budou muset zatím trochu zapracovat, aby ho dohnali.
14. 8. 2012 22:56
Re: Citan
Ty Klaudie, já vím, že máš tohle auto doma, tak ti ho nechci hanět. Nicméně můj názor na tohle auto je, že technicky bude ok, nebál bych se ho. Renault se po stránce spolehlivosti dost vylepšil. Ani s vnitřkem problém nemám ;-) Ale exteriér je jedním slovem "hrůza", ty tomu říkáš "hravé" a s tím opravdu nemůžu souhlasit...

Předek je to co mě na tom vadí asi nejvíc, o masce se nedá hovořit vůbec, je tam jen plech s obrovskou ... "diamantem" >:D a 2 vypouklá světla, to se na Citanu zrovna povedlo, takže vypadá o dost sympatičtěji. :yes:
Pohled z boku kazí kulatý a nepřirozený A sloupek a hlavně prolisy kolem oken + již zmíněná žabí světla.
Zadek auta je jediný v pořádku a dá se na něj koukat ;-) Prostě to je pro mě ošklivé auto a nakoupil bych ho...

Btw když jsme u těch prodejů, mrknul jsem na SDA do sekce MPV a nevede si zle, 302ks za 1-7/2012. Nicméně jeho hlavní konkurence je dál - Berlingo 672ks, Caddy 665ks, P.Partner 396ks, Jen Doblo ztrácí 70ks a to tu ještě nezačala úřadovat Dacia Dokker, pak bude mít Kangoo problém, jestli s tím designem něco neudělají ;-)
14. 8. 2012 21:20
Re: Lol
Ale vsak to bolo zle Audi ;-)