Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maďarsko: Sladké moře

Vitek
Diskuze (0)
Cesta na Jadran přes Maďarsko není tolik exponovaná a nabízí bezpočet skvělých zastávek: od natankování vína přes prohlídku Budapešti po koupání v Balatonu.

Jezero Balaton je už samo o sobě lákavým letním letoviskem. Možnosti v jeho okolí se od takového Bibione prakticky neliší a rozdíl je jen v absenci

tradičních pláží a sladké vodě.

Kdo se bez skutečného moře neobejde, může maďarskou vodní plochu využít jen jako osvěžující mezipřistání.

Nabízejí se dvě optimální možnosti. Opustit dálnici M1 u Györu a směřovat na jih. Ze dvou tras doporučujeme volit silnici č. 82 na Veszprém. Cesta je kratší a dovede vás na severní konec Balatonu, takže si jej můžete objet celý, než se zas na jihu napojíte na dálnici M7 a budete pokračovat do Chorvatska.

Druhá varianta znamená minout Györ a zůstat na dálnici M1 až do Budapešti. Jestliže se spokojíte s návštěvou hlavních památek a vynecháte zdlouhavá muzea nebo zoo, stačí vám bohatě necelý den.

Z hlavního města pak vede zmíněná dálnice M7 až do chorvatského Záhřebu, přičemž po necelých 100 km začne kopírovat jižní břeh Balatonu. Na mnoha místech můžete k jeho vodě sjet.

Tip Světa motorů Z vlastní zkušenosti doporučujeme následující variantu: Z Prahy vyjet brzy ráno a po třech hodinách si dopřát pár zastávek na Slovensku. Pokračovat zhruba dvě hodiny na Balaton, strávit zde večer a přenocovat v některém z kempů – vyplatí se rezervovat s předstihem, v sezoně bývají plné, stejně jako penziony a hotely. Druhý den vybízí ke koupání, poznávání okolí a navečer je ideální pokračovat k Jadranu.

Rady na cestu

V Maďarsku existuje pět zpoplatněných dálnic. Mýto se platí jednorázově, ovšem nikoli vylepením dálniční známky, ale pouze zakoupením virtuální viněty v místech označených Vigneta, e-Vigneta nebo Matrica. Nahlásíte registrační značku auta a kamery nebo cílené kontroly už si vás ohlídají.

Kde dálniční poplatek uhradit?

1. Před cestou – na pobočkách autoklubu ÚAMK v Praze (Na Strži 1837/9) a Brně (Okružní ulice 5).

2. Na hranicích – pozor, pokud nemáte maďarské forinty. Na přechodu Rajka se nám stalo, že nepřijímali karty a při platbě v eurech byla cena kvůli

nevýhodnému kurzu nepoměrně vyšší.

3. Na čerpacích stanicích – můžete platit hotově i kartou. Na trase Bratislava-Budapešť stojí pumpa MOL 2,5 km od začátku dálnice.

Ceny dálniční elektronické známky
10denní 370 Kč
Měsíční 600 Kč
Roční 5370 Kč
Pro auta do 3,5 tuny

Komunikace vázne

Doporučujeme vzít si do Maďarska mapu, nespoléhat jen na navigaci. Vzhledem ke složitosti maďarštiny a počtu diakritických znamének se vám může stát, že cílovou adresu do přístroje vůbec nezadáte. Komplikací při bloudění může být také fakt, že s Maďarem se nedomluvíte. A kdybyste se například sešli ve znalosti němčiny, jména vesnic jako Alsószenterzsébet, Balatonszentgyörgy nebo Chernelházadamonya stejně nevyslovíte. V turistických lokalitách se hodí spíš němčina než angličtina.

1. Győr (Ráb)

Pokud míříte ze slovenského Veľkého Mederu k Balatonu, máte město Győr (česky Ráb) přímo na trase. Snadno dosažitelné je i při dálniční jízdě z Bratislavy do Budapešti – leží hned u dálnice M1. Procházka po upraveném historickém centru se spoustou restaurací a cukráren je příjemným odpočinkem.

Zajímavost Ve městě sídlí firma Rába, pojmenovaná po místní řece. Vyrábí nápravy pro užitková a nákladní auta, které známe i z domácích vozidel Liaz a Karosa. Sázejí na ně dokonce některé kamiony při Rallye Dakar. Kdysi se tu v licenci vyráběly i celé vozy, například česká Praga Grand.

svetmotoru svetmotoru

2. Vinice

Když se v souvislosti s Maďarskem řekne víno, většině se vybaví Tokaj na severovýchodě země. Vinařských oblastí tu ovšem napočítáme přes dvě desítky, přičemž cestou k moři pod nos zavoní vinice na jih od města Sopron. Návštěva této destinace předpokládá vynechání Budapešti, ale lze ji dobře spojit se zastávkou u Balatonu. Pokud se rozhodnete zakoupit pár láhví či demižonků pro zpříjemnění přímořských večerů, počítejte s dominancí červených vín.

svetmotoru svetmotoru

3. Budapešť

Budeme-li vycházet z předpokladu, že maďarská metropole není finální destinací, ale zastávkou pro zpestření, máme pro vás následující tipy, které byste neměli vynechat.

Hrad Buda Nad městem se tyčí hradní komplex s královským palácem, třemi kostely, několika muzei, náměstím a samozřejmě řadou restaurací. Poslouží také jako rozhledna na město.

Parlament Nejrozlehlejší budova Maďarska patří k dominantám metropole. Krásnou stavbu najdete na dunajském nábřeží a můžete ji i navštívit. Hezký pohled je na ni z hradu Buda.

Andrássyho třída, náměstí Hrdinů Máte-li čas, dopřejte si procházku po dlouhém hlavním bulváru plném vzrostlých stromů. Najdete tam bezpočet restaurací, kaváren, divadel nebo třeba Státní operu. Na konci třídy je možné zaplout do městských sadů s lázněmi, zábavním parkem a náměstím Hrdinů, jemuž dominuje 36 metrů vysoký sloup se sochou archanděla Gabriela.

Řetězový most Nejstarší a nejznámější most ve městě můžete použít jako spojnici mezi hradem a Parlamentem. Konstrukce dlouhá 202 metrů pochází z let 1839–1849 a začíná hned pod lanovkou vedoucí na hrad.

Socha svatého Gellérta Kopec Gellért nemůžete přehlédnout, už kvůli 14 metrů vysoké soše biskupa Gellérta na jeho vrcholu. Za pozornost zde stojí také vojenská pevnost, u které se dá pohodlně zaparkovat.

Tip Světa motorů Pokaždé se nám podařilo bez problémů zaparkovat v těsné blízkosti hlavní atrakce – hradu Buda. Naším tipem je ulice Attila út, ve které jsme stáli o víkendech zdarma. Místo jsme vždy našli i na druhé straně kopce, na nábřeží Friedrich Born rakpart. Pozor v případě hledání hotelu – mnoho z nich nemá parkoviště, výhodnější jsou tedy penziony dál od centra.

svetmotoru svetmotoru

Jezero Balaton

Největšímu jezeru ve střední Evropě se právem říká maďarské moře, z některých míst na druhý břeh skutečně nedohlédnete. Za slunného počasí je

tu voda teplá jako káva a o děti se bát nemusíte – na plovárnách sahá mělčina daleko od břehu.

Okolí Balatonu se nese v podobném duchu jako známá jadranská letoviska – upravená centra, promenády plné restaurací a obchodů, parky a relaxační zóny, turistické atrakce. Jídlo ani pití není dramaticky dražší než v Česku. Parkování v ulicích je samozřejmě zpoplatněné, běžně počítejte s eurem na hodinu. Mekkou rušného nočního života jsou města Balatonfüred a Siófok, z klidnějších destinací doporučujeme poloostrov s malebným městečkem Tihany, od jehož kostela je nádherný výhled na jezero.

BALATON
Rozloha 596 km2
Delka 78 km
Šiřka 12 km
Maximalni hloubka 11 m

Tip Světa motorů

Po setmění jezděte v blízkosti Balatonu opatrně. Kolem jezera se pohybuje mnoho rybářů a ovíněných turistů pořádajících pikniky. Pozor na zvířata! Takové houfy lišek jsme nikde jinde nepotkali a jeleni i srnky tu dorůstají nečekaných rozměrů.

Tip na úsporu V hotelu nebo penzionu se ptejte po kartě Balaton best card – obvykle ji dostanete automaticky. S ní pak získáte slevy na celou řadu lákadel a aktivit.

Tip na hubnutí Celý Balaton bez problémů objedete na kole nebo bruslích, mezi městy vede udržovaná cyklostezka. Komu by se zdálo 200 km jako příliš velké sousto, může si trasu zkrátit trajektem pendlujícím v nejužším místě jezera mezi Tihany a Zamárdi.

Tip pro zdraví Příznivci léčivých koupelí musí navštívit městečko Hévíz u jihozápadního cípu Balatonu. Největší biologicky aktivní

přírodní termální jezero světa má 4,4 hektaru. Pramen je tak silný, že se celý objem za dva dny zcela vymění. V létě má voda 33-36 °C.

svetmotoru svetmotoru

Vitek
Diskuze (0)