Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN Lion's City GL pro UITP Milan 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V rámci kongresu a veletrhu pořádaného Mezinárodním svazem veřejné dopravy (UITP) představil MAN mimo jiné i svůj městský kloubový autobus Lion's City GL.

Kongres a veletrh UITP, pořádaný od 8. do 10. června letošního roku v Miláně, patří mezi nejvýznamnější evropské události v oblasti veřejné dopravy. MAN zde vystavil své příspěvky k řešení hromadné dopravy ve městech v čele s autobusem Lion's City GL, pyšnícím se specifickou úpravou svého exteriéru.

Karoserie vystaveného vozidla, totiž připomínala sto let výroby nákladních automobilů a autobusů se značkou MAN, i když v první letech nesly tyto stroje značku MAN-Saurer.

Boky autobusu Lion's City GL pro UITP na významné výročí upomínaly vývojovou linií, znázorňující několik nejvýznamnějších vozidel z historie německé značky.

Kloubový autobus dlouhý 18,75 m disponuje přepravní kapacitou až 142 osob, z nichž 55 až 64 podle provedení může být sedících. K pohodlnému nástupu a výstupu cestujících je k dispozici celkem pětice dvoukřídlých dveří.

Důležitou roli v interiéru autobusu hraje světlo. Kromě rozměrných bočních oken a prosklených střešních krytů je proto použit i průsvitný materiál na skládací měchy v oblasti kloubu. Navíc jsou uvnitř použity světelné pásy z LED. Díky tomu je autobus rovnoměrně prosvětlen.

K pohonu kloubových autobusů MAN Lion's City GL slouží přeplňované vznětové řadové šestiválce o objemu 10,5 l s výkony 235 kW a 265 kW, které mohou spolupracovat s šestistupňovou nebo čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Kromě konvečních verzí je k dispozici i MAN Lion's City GL CNG s motorem o objemu 12,8 l a výkonem až 228 kW, který se může pochlubit prestižním titulem Bus of the Year 2015.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)