Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN připomíná 60 let výroby v Mnichově

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Koncern MAN má přes 250 let dlouhou historii, jejíž součástí je rovných sto let i výroba užitkových vozidel, která již šedesát let probíhá v Mnichově.

Výroba nákladních vozidel a autobusů pod značkou MAN-Saurer se v roce 1915 rozběhla nejprve v Lindau u Bodamského jezera, ale odtud se již v následujícím roce stěhovala do Norimberku, kde zůstala až do poloviny padesátých let.

Právě v první polovině padesátých let se výroba užitkových vozidel německé značky neustále zvyšovala a závod v Norimberku dosáhl své maximální kapacity. Vedení společnosti proto hledalo nové výrobní prostory a nakonec se rozhodlo využít bývalou továrnu na letecké motory značky BMW v Mnichově.

Během několika málo měsíců bylo zařízení pro výrobu nákladních automobilů, autobusů a traktorů přemístěno z Norimberku do nových prostor v Mnichově. První zde vyrobeným vozidlem se stal traktor MAN B18 A, který byl dokončen 6. září roku 1955. První nákladní vozidlo, jímž byl MAN 515 L, opustil výrobní linku 15. listopadu stejného roku.

Pouhý rok po zahájení produkce měl již závod značky MAN se sídlem v Mnichově na svém kontě celkem 3000 vyrobených vozidel.

Za uplynulých šedesát se let se hlavní podnik MAN Truck & Bus rozrostl na plochu jednoho milionu čtverečních metrů a zaměstnává kolem 8500 pracovníků, vyvíjejících a především vyrábějících kompletní těžká nákladní vozidla a rovněž nápravy a kabiny, které následně míří do jiných podniků značky MAN.

Od spuštění výroby ve druhé polovině roku 1955 do dneška opustilo brány závodu v Mnichově více než jeden milion kompletních vozidel, 2,3-milionu náprav a 1,5-milionu kabin pro nákladní vozy.

MAN oslavil 60 výročí svého závodu v Mnichově již koncem letošního července velkým rodinným dnem pro své zaměstnance a jejich rodiny. Součástí programu zahájeného v ranních hodinách byla mimo jiné i přehlídka historických vozidel značky, které se mimo jiné zúčastnil i MAN 620 L1 z roku 1957, který je údajně nejstarším dochovaným vozidlem vyrobeným v Mnichově.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)