Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN TGX EfficientLine slaví úspěch u zákazníků

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Výrobní linku společnosti Man opustil tahač s pořadovým číslem 10.000, který je zástupcem řady TGX EfficientLine.

Premiéra modelu MAN TGX EfficientLine se odehrála na podzim roku 2010 IAA v Hannoveru a na trh byl uveden koncem stejného roku. Ten je mimochodem součástí úspěšné řady TGX, která je držitelem ocenění Truck of the Year 2008.

Výrobce se při vývoji modelu s označením EfficientLine zaměřil na snížení spotřeby paliva při zachování všech jeho praktických vlastností i komfortu řidiče. Hlavní pozornost byla při vývoji věnována aerodynamice tahače. K snížení spotřeby paliva přispívá i odlehčení konstrukce vozidla.

Výsledkem je spotřeba nižší až o 3 litry nafty na 100 km oproti srovnatelnému standardnímu zástupci řady TGX. Této hodnoty bylo dosaženo bez technicky náročných opatření.

Při průměrném ročním proběhu 150 000 km v dálkové silniční dopravě se snížení spotřeby paliva o 3 l na 100 km projeví během čtyřletého cyklu používání vozidla úsporou až 18 000 litrů motorové nafty. Přitom zatížení životního prostředí provozem každého jednoho vozidla bude nižší o 47 t plynu CO2.

V současnosti nabízí MAN tahače TGX EfficientLine se vznětovými motory o výkonu 294 kW (400 k), 324 kW (440 k) a 260 kW (480 k), které standardně spolupracují s automatizovanou převodovkou MAN TipMatic s Eco intardérem.

Kromě dvounápravového tahače nabízí MAN možnost objednat si v provedení EfficientLine i třínápravová vozidla řad TGX a TGS s různými variantami kabin. Na letošním zářijovém IAA užitkových vozidel v Hannoveru se navíc představí autobus MAN Lion's Coach EfficientLine, který bude k snížení spotřeby paliva využívat podobných prostředků jako nákladní vozidla.

Pro zákazníky toužící po flexibilitě má divize MAN Rental připravenu službu, která je k dispozici v Evropě a nabízí možnost pronajmout si různá vozidla včetně zástupců řady TGX EfficientLine na dobu od jednoho dne do několika měsíců. Tato služba má představovat atraktivní a cenově transparentní alternativu k leasingu nebo nákupu vozidla.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
29. 7. 2012 22:02
Re: Na nových MAN-och ma fascinujú hlavne predné svetlá
MAN TGX je pro mě nejlepší kamion co může být :-)
Je tu jen problém že jezdím s Tatrou Terrno 8X8 >:D ale zas vyjedu všechno :-)
Avatar - jozephko
29. 7. 2012 17:14
Na nových MAN-och ma fascinujú hlavne predné svetlá
Vždy keď ide oproti mne nový MAN, musím sa pozrieť na jeho predné svetlé a vždy som fascinovaný - aj po 100. alebo 200 krát. Viem, že sú to iba svetlá, ale na žiadnom inom kamióne nemajú svetlá taký pekný a "inteligentný" vzhľad.