Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN pro vyšší bezpečnost při údržbě silnic

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost MAN Truck & Bus se zapojila do projektu, jehož cílem je za využití vozidel s autonomními systémy řízení zvýšit bezpečnost pracovníků udržujících silnice.

Vozidla, která jsou používána při údržbě silnic, mají v drtivé většině výrazné zbarvení, které doplňují výstražné značky a světla, ale i přesto se stále velmi často účastní vážných nehod, při nichž do nich zezadu narazí jiný automobil.

Společnost MAN Truck & Bus se proto s dalšími sedmi partnery z oblasti průmyslu, výzkumu a údržby silnic pustila do projektu, jehož cílem je zvýšení bezpečnosti osádek vozidel pracujících na silnicích a dálnicích za využití druhého vozu s autonomním systémem řízení.

Cílem projektu je vyvinout plně funkční vozidlo, které bude bez řidiče a pasažérů s předem nastaveným odstupem sledovat vozidlo s posádkou, které pracuje například na úpravě krajnice. Toto řešení má zvýšit bezpečnost pracovníků údržby silnic v případě výše zmíněného typu nehody.

Prototyp, jenž bude testován na dálnicích v Hesensku, má být vybaven senzory, které mu umožní sledovat jeho okolí a přizpůsobit rychlost i směr jízdy aktuálním podmínkách. Samozřejmostí jsou systémy pro identifikaci stojících i pohyblivých překážek a k dispozici má být i ovládání z druhé vozu s posádkou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Barry Lyndon
2. 11. 2016 10:34
zajímavé, byť poněkud drahé řešení....
možná by místo druhého vozidla stačilo i něco na způsob jednoduše elektrifikovaného autonomního přívěsného vozíku ověšeného výstražnými značkami...