Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Manažeři GM falšovali informace o emisích aut, dostali padáka

Michal Fokt
Diskuze (3)
Několik expertů koncernu General Motors se rozhodlo trochu vylepšit obraz svých motorů na indickém trhu a uchýlilo se k rozsáhlému falšování testů. Jenže se na to přišlo...

Koncern General Motors neměl na indickém trhu žádnou servisní akci od roku 1995, což je jistě úctyhodný výkon, nicméně nyní byla tato dlouhá šňůra přerušena. Důvodem bylo zjištění, že se více než 10 zaměstnanců GM Powertrain v Indii i USA podílelo na falšování emisí motorů a to včetně Sama Winegardena, vysoce postaveného experta na motory, jenž u GM pracuje od roku 1969.

Vnitřní šetření ukázalo, že skupina inženýrů při měření emisí používala speciálně upravené motory a manipulovalo se také s váhou aut, aby se auta dostala do jiných emisních tříd. Problém se týká SUV modelu Chevrolet Tavera, vybaveného benzinovými motory 2,0 a 2,5 litru, jenž se vyrábí a prodává od roku 2005.

GM kvůli tomu zastavil jejich výrobu a prodej a všech 114.000 dosud vyrobených aut povolal do servisu. Oficiálním důvodem je "výměna vadného komponentu". Nicméně pravdou je, že se inženýrům GM podařilo zlepšit vlastnosti dotyčných motorů tak, že nyní dosahují původně vybájených hodnot a tyto modifikace, které prošly legálním schvalovacím procesem indických úřadů, teď budou zpětně provedeny na všech již vyrobených autech. Pochopitelně je dostanou i všechny ty, které výrobní linku teprve opustí.

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - Cuba66
30. 7. 2013 16:00
Naprosto souhlasím s djmetla
A co třeba článek o vybájených spotřebách aut v EU nebo o EuroNCAP hvězdičkách, kde jsou auta cíleně konstruována na určitý typ nárazu a když se náhodou bourá jinak je to katastrofa. Navíc se každá automobilka holedbá hvězdičkami, jak by ale asi dopadlo to samé auto v základní výbavě, například jen s dvěma airbagy? Asi s mínus jednou hvězdou.
Takže to, že někdo vybájel emise, ale pak jich nakonec dosáhl, mi přijde celkem férový
:-)
Rozhodně bych jim nedával padáka, ale odměny, že těch emisí dosáhli :-)
Avatar - Barrichello
30. 7. 2013 13:41
Re: Píšete
:yes: :yes: :yes:
30. 7. 2013 12:39
Píšete
Píšete o tom ako by to bol jediný výrobca áut na svete, ktorý si to dovolil. Pravda je ale inde skôr by ste mali písať o automobilkách, ktoré sú poctivé! To by boli news! Tých je málo a sú vzácne.

:yes: