Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mark Higgins dostal novou hračku pro Isle of Man TT 2016. Padne další rekord?

Jan Mička
Diskuze (3)
Předloni předvedl Mark Higgins na trati Isle of Man TT jízdu svého života. Letos chce dosavadní rekord překonat ve zcela novém Subaru WRX STI vyvinutém ve spolupráci s Prodrive.

Letošní ročník závodu Isle of Man Tourist Trophy startuje 28. května a jako každoročně přiláká tisíce diváků. Jinde na světě byste podobnou podívanou nenašli - trať dlouhou necelých šedesát kilometrů totiž závodníci doslova prolétávají průměrnými rychlostmi přes dvě stě kilometrů v hodině, nezřídka ztrácejí kontakt s vozovkou, a když se jim něco nepovede, dopadá to obvykle velice zle. Nejen o motocyklech je však tento závod.

Marka Higginse jistě není potřeba blíže představovat. Tento čtyřiačtyřicetiletý Brit se každoročně snaží prolomit rekord trati Tourist Trophy v závodním autě a předloni se mu to podařilo. Trať zvládnul za 19 minut a 15 sekund průměrnou rychlostí 187 km/h, a protože ve voze po celou dobu běžely kamery, vzniklo úžasné video zachycující kompletní průběh jízdy. Higgins jako již tradičně sedlal Subaru WRX STI, které mělo být až na ochranný rám, tlumiče a závodní pneumatiky zcela sériové.

Pro letošní ročník závodu má však Higgins připraveno něco speciálního. Stále jde o Subaru WRX STI, ovšem vyrobené ve spolupráci s britskou společností Prodrive, která má v tomto ohledu více než třicetileté zkušenosti. Původní vůz dostal vylepšený podvozek s širším rozchodem kol a výrazně pozměněnou aerodynamiku.

Fotografie zveřejnilo české zastoupení Subaru na svých stránkách na facebooku a bohužel chybějí další informace, výkon 300 koní přeplňovaného čtyřválce boxer by však měl zůstat zachován. Sériový vůz zrychlí z 0-100 km/h za 5,2 sekundy a umí se rozjet až na 255 km/h, a pokud zůstane zachován původní výkon, vylepšená aerodynamika by jej mohla paradoxně trochu zpomalit. Správný přítlak je však v hodně rychlých zatáčkách trati Isle of Man TT stejně důležitý jako maximální rychlost.

Jan Mička
Diskuze (3)
Avatar - curwasportiva
4. 4. 2016 15:22
aktivisti
Aktivisti se snaží TT zakázat už několik let a po každém smrtaku jich pár přibude. Naštěstí vláda na Isle of Mann nespadá pod UK ani Eu, takže se snad nemusíme bát. Btw. Vloni se po smrtaku jeho známého obul do TT I jezdec MotoGp Scott Redding, ale to má asi stejnou váhu jako by sterilní gayové z F1 kecali do rallye... Road Racing a TT jsou jedny z mála motoristických disciplín, které nevymekly a jdou až na dřeň toho co závodění opravdu znamená
Avatar - praděda7
4. 4. 2016 13:36
Re: buducnost
Pššššššššššt......ticho!
4. 4. 2016 12:54
buducnost
dufam ze sa nikdy nenajdu aktivisti, ktori po nejakom smrtelnom zraneni jazdca, budu chciet tuto sutaz zrusit, ako to uz bezne byva.