Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mark Porsche se ohlíží do minulosti modelu 911 (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Když má automobilová legenda padesáté narozeniny, je co slavit. U Porsche jsou si toho vědomi moc dobře a proto letošní kulaté jubileum svého modelu neustále připomínají.

Šestiválcové kupé Porsche 911 debutovalo na IAA ve Frankfurtu 1963. Nejnovější oficiální video prolíná současné záběry z měsíc starého Goodwood Revivalu s těmi historickými a nahlíží i do kanceláře návrhářů, které vedl Ferdinand Alexander Porsche. Tomu prakticky nikdo neřekl jinak než „Butzi“ a zemřel loni 5. dubna v 76 letech. Mark Porsche, který je hlavním aktérem spotu, je jeho synem a tedy pravnukem slavného konstruktéra Ferdinanda. Právě tento muž stál za zrozením značky a dal jí své jméno.

Mark se sám vyznal z toho, že tvary devětsetjedenáctky obdivuje, hlavně kulaté reflektory, její design označuje za příjemný a nadčasový. Jistě má pravdu. Byť nejnovější generace je oproti původní o dost větší. Vývoj „první generace“ včetně vzduchem chlazených motorů skončil s odchodem série 993 a jisté přešlapy u nástupce 996 jsou již díkybohu zapomenuty.

Goodwood Revival je přehlídkou hlavně závodních vozů, ale automobilka z Zuffenhausenu si jej letos vybrala pro britský debut nejnovějšího Turba generace 991. Konal se před měsícem v polovině září a bílé Turbo na něm bylo vystaveno coby koncept. V rozhovoru právě na tomto místě Mark Porsche rovněž připomněl, že jeho matka, která byla přítomna na goodwoodském stánku letos, viděla naživo i premiéru 901 ve Frankfurtu před padesáti lety. Legenda nesla právě toto trojčíslí, na 911 se změnilo až po protestech francouzského Peugeotu. Ten má řadu s nulou uprostřed patentovanou. Co na tom, že ji nikdy nepoužil? U sériových modelů konkurence mu vadí. A právem, jen naši Tatru 603 nechal na pokoji...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)