Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati Granturismo: nové fotografie (převážně) z Alp

Ondřej Láník
Diskuze (11)
V Ženevě se světu představilo zcela nové kupé značky Maserati. Jeho prodej se právě rozjíždí a tak je čas připomenout jednu z jeho silných stránek: design.

Ke studiovým snímkům přidalo Maserati novou sadu fotografií pořízených převážně v Alpách.

Design je jen vzdáleně příbuzný sedanu Quattroporte a spíše to vypadá, že GranTurismo je tím vzorem, který bude v blízké budoucnosti určovat designérský slovník této italské automobilky.

Kupé s trojzubcem na masce se stává podstatně dramatičtějším vozem než dosud. Znalci v něm asi najdou odkazy zanechané závodními monoposty, které značku proslavily v minulém století, ale i to lepší z italské školy automobilového designu.

Výrazná příď je zásadním posunem proti současnému modelu, představenému před devíti lety jako Maserati 3200 GT. Nárazník v pravém smyslu slova vpředu vlastně neexistuje, maska je vystrčena do prostoru před půdorys karoserie. Homologační autority nebo Euro NCAP, které se budou zabývat bezpečností novinky vůči chodcům, zřejmě nebudou z těchto výstřelků příliš nadšeny, ale není to poprvé kdy krása zvítězila nad posláním italského vozu. Pod tím vším se podepsal opět Pininfarina.

Trojzubec není pouze na masce, ale opakuje se originálně i na motivu kol z lehkých slitin. Grafika bočních oken navazuje na předchozí řešení, ale celkové tvarování je o málo pravidelnější než dosud. K absolutním novinkám patří tvarování zádě, které posunuje kupé jednoznačně zpět mezi sportovně tvarované vozy Gran Turismo.

Cena automobilu s inovovaným osmiválcem 4,2 V8 o výkonu 298 kW (405 k) bude začínat na částce 112.280 Eur (3.189.000,- Kč), později by se do prodeje měl dostat i model GranSport se silnějším agregátem 4,7 V8.

Podrobný popis vozu naleznete v článku Maserati GranTurismo - velké cestování v italském stylu.

Ondřej Láník
Diskuze (11)
Avatar - Ricardo
27. 7. 2007 20:21
Re: Hmmm
Zepředu to vypadá jako ideální auto na cestu do pekel >:-[] :yes:
Avatar - Righ
27. 7. 2007 17:35
Re: m
Zadni svetla mi trochu pripominaji obracena svetla z novych Fordu, konkretne Mondea a S-Maxu. :-) Jinak design je uchvatny a motory rozhodne nebudou zaostavat, podle me spolu s Astony a BMW 6 nejlepsi GTcko. :yes:
Avatar - da_b0mb
27. 7. 2007 12:02
Re: vostřák
By me zajimalo, kterou ostrovni znacku mas na mysli. TVR ? >:D
27. 7. 2007 10:15
MASERATI is back!
Konečne sa po deviatich rokoch nahradila nudnosť doslova dravosťou na 4roch kolesách,väčšina majitelou súčasných Coupečiek a 3200GTčiek ich asi čoskoro vymení >:D >:D
Avatar - CountachSV
27. 7. 2007 07:33
vostřák
mno... tak todle bude v reálu vypadat hodně vostře... na rozdíl od posledních modelů co vypadaly spíš jako těsto vykydnutý na stolní desku... pěkný. Akorát škoda toho pozadí který mi připomíná nejmenované britské luxusně sportovní vozy, mohli stvořit něco origo. Jinak proporce předku se posunuly podle mě směrem k dalším nejmenovaným britským vozům se třemi písmeny v názvu.