Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati MC 12: převlečené Enzo za 21 miliónů

Ondřej Láník
Diskuze (18)
Na přelomu dvacátého a jednadvacátého století žije automobilka s trojzubcem ve znaku již jen ze sportovní image, kterou si v minulosti vybudovala. Skutečných sportovních úspěchů je nyní pomálu. Změnit by se vše mohlo příchodem supersportu MC 12...

Maserati má jednoznačně své místo v bohaté historii Velkých cen. Na přelomu dvacátého a jednadvacátého století žije automobila s trojzubcem ve znaku již jen z image kterou si v minulosti vybudovala, skutečných sportovních úspěchů je nyní pomálu. Změnit by se vše mohlo příchodem supersportu MC 12...

Značka Maserati spolu s Ferrari k tomu nejcennějšímu, co italský automobilový průmysl má. Obě značky dnes patří pod jednu střechu, což prozatím na výrobních programech těchto automobilek nebylo vidět. Potřeba ukázat světu sportovní současnost Maserati přivedla na svět supersport, který využívá mnoho z posledního auta snů, které má ve znaku vzpínajícího se koně. Předlohou je samozřejmě Ferrari Enzo Ferrari, které ve velmi omezené sérii přivezlo techniku vozů formule 1 do běžného provozu.

Sportovní oddělení Maserati Corse připravilo automobil, připomínající prototypy sk. C a představilo jej již letos v Ženevě. V současné době je připraveno prvních 25 kusů na cestu za svými řidiči. Ti za MC 12 zaplatí 696.000 Euro (Enzo 645.000 Euro) a věřme, že tento výjimečný automobil neskončí, tak jako řada Enz, v garážích sběratelů. Na okruhy se zatím nové Maserati nevydá, neboť mu stále schází nezbytná homologace pro pohár FIA GT.

Aerodynamicky optimalizovaná karosérie vypadá opravdu jako by se právě automobil chystal na 24hodinový závod do Le Mans, čistota designu Enza je ta tam. přibyly spojlery a rozměrné vstupy chladícího vzduchu. Celý spodek vozu je pečlivě zakrytován a proudění pod vozem je usměrňováno difuzory na konci vozu, vyvolávajícími přísavný efekt. Proti Enzu narostlo Maserati o 44 cm a to nejen díky viditelně větším převisům, ale také kvůli dalším 15 cm, jež přibyly mezi nápravami.

Karosérie poskytuje prostor pro řidiče, spolujezdce a 150 litrů nákladu. Kdo čekal vzhůru vpřed výklopné dveře, je vedle. Zřejmě kvůli odnímatelným střešním dílům jsou dveře otevírány klasicky. Podvozek z uhlíkového kompozitu využívá osvědčenou a na sportovních kolbištích prověřenou konstrukci nápravy s dvojitými trojúhelníkovými rameny. Uprostřed našel místo vidlicový dvanáctiválec z Enza, který ale má výkon snížený na 465 kW, pozměněné hlavy válců, snížené maximální otáčky (Enzo 8200 ot/min, MC 12 7700 ot/min) a točivý moment 652 Nm. To vše stačí 5143 mm dlouhému a 1335 kg těžkému autu na maximální rychlost 330 km/h, sprint na 100 km/h za 3,8 s, a na 200 km/h za 9,9 s. O rychlé zastavení se starají šestipístkové třmeny (vpředu) a vrtané kotouče brzd Brembo o průměru 380 resp. 335 mm, prostřednictvím devatenáctipalcových kol a pneumatik o rozměru 235/35 resp. 345/35 (vzadu).

Dalších 25 Maserati MC 12 vznikne v roce 2005, čímž bude kvóta naplněna. O takto exkluzivní zboží bude jistě velký zájem, i když přebytečných 21,5 miliónu Kč, za které si lze splnit sen, asi nemá každý milionář.

Ondřej Láník
Diskuze (18)