Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máte blbou náladu? Vaše auto to v budoucnu pozná...

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Z automobilů se mohou stát virtuální osobní asistenti, kteří poznají třeba i to, že jejich řidič má za sebou náročný den a není právě nejlépe naladěn.

Podle tiskových materiálů automobilky Ford se očekává, že v roce 2022 bude téměř 90 procent všech nových aut vybaveno technologií pro identifikaci řeči a dalším krokem by mohlo být rozpoznávání výrazu tváře a kolísání hlasu.

Tyto pokročilé systémy by se právě díky schopnosti rozpoznávání hlasu s umělou inteligencí mohly naučit, jaké písničky mají řidiči pustit, když je ve stresu, nebo v jakých situacích má raději ve voze ticho. Náladě řidiče by se pak mohlo přizpůsobit rovněž vnitřní osvětlení a nastavení klimatizace.

„Jsme na dobré cestě vyvinout empatický vůz, který vás dokáže povzbudit nebo vám poradit, připomene narozeniny a pomůže vám udržet pozornost na dlouhé cestě,“

řekla Fatima Vital, vrchní ředitelka automobilového marketingu ze společnosti Nuance Communications, která pomáhala Fordu s vývojem komunikačního a zábavního systému SYNC.

Systém Ford SYNC 3 má již od poloviny letošního roku umožnit řidičům využívat virtuální asistentku Alexu od Amazonu. Ta může komunikovat v jednom z 23 jazyků a rozumí i řadě místních nářečí.

„Hlasové pokyny jako ‚mám hlad‘ nebo ‚potřebuji kávu‘ již posunuly SYNC 3 do roviny osobního asistenta,“ řekla Mareike Sauer z vývoje hlasového ovládání ve Ford of Europe a podle jejích slov budou moci řidiči v budoucnosti hovořit nejen vlastní řečí a přízvukem, ale také volit svoje vlastní slova.

Ford se aktuálně podílí na společném výzkumném projektu s univerzitou RWTH z německých Cách. Cílem projektu je zlepšit rozpoznávání řeči a potlačit negativní vliv okolních ruchů.

Podle firmy Nuance se do dvou let dočkáme od systémů hlasového ovládání dotazů jako

„Chtěli byste své matce objednat květiny ke Dni matek?“ nebo „Mám vybrat méně ucpanou, ale pomalejší cestu domů?“ popřípadě dokonce „Dochází vám oblíbená čokoláda a nejbližší obchod ji má na skladě. Nechcete se tam cestou zastavit?“

V dohledné budoucnosti má být rovněž možné přijmout hovor pokývnutím hlavou, upravit hlasitost ovládáním pootočením rukou ve vzduchu nebo nastavit cíl do navigace rychlým pohledem do mapy.

Příští týden představí Ford na akci Mobile World Congress v Barceloně své nejnovější vize a technologie v oblastech mobility a konektivity.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - O5kar
24. 2. 2017 09:02
Blbá nálada.
Asi bych si poslední dobou moc nezajezdil.
Avatar - Ozzman
23. 2. 2017 16:41
Re: Články o ničom
Tady je na fotce Ford, tak klid >:D
23. 2. 2017 16:00
Články o ničom
Budú aj články o i30 kombi a Range-Rover Velar, ktoré sú už na iných weboch druhý deň, a nejaké články o existujúcich autách?

Ono články typu "čo by bolo, keby bolo", "Život s Kodiaqom, epizóda 1730" a "X-Tomiho fantazmagórie" sú fajn, ale nie na úkor podstatných vecí...