Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maybach Brabus SV 12: Vmax=314 km/h

Ondřej Láník
Diskuze (71)
Nejrychlejší ze státnických limuzín jede nejvíce 314 km/h a je to Maybach. Z 0 na 100 km/h zrychluje za 4,9 sekund. Je to stále ještě komfort? (doplněna fotogalerie)

VIP posádka Maybachu v úpravě Brabusu může být připojena k internetu nebo vychutnávat filmové dílo na dvou patnáctipacových LCD monitorech a přitom cestovat extrémně vysokou rychlostí. K luxusu staronové německé značky přidal Brabus pořádnou špetku síly. Upravený motor má místo 405 kW nyní 471 kW při 5100 ot./min a současně automobil není omezován v rozletu omezovačem. Nejvyšší rychlost tak povyškočila na 314 km/h. Ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,9 s pomohl vyšší točivý moment, který nyní dosahuje maxima 1026 Nm již při 1750 ot./min.

Brabus k těmto hodnotám přišel tradičně nelehkou cestou zvětšování objemu motoru. Z původního objemu 5,5 l vznikl převrtáním a zvětšením zdvihu (tj. nová kliková hřídel) motor o objemu 6,3 l. Připomínáme, že jde o agregát přeplňováný dvěma mechanickými dmychadly Lysholm (více zde). V rámci úprav byly nově naladěny vačky ovládající ventily, nové naladění řídící jednotky a motor dostal nová výfuková potrubí s kovovými katalyzátory.

Extrémně vysoké rychlosti kladou extrémní nároky na kola a pneumatiky, které současně nesou velmi těžký automobil. Brabus proto vyvinul nová kovaná jednadvacetipalcová kola BRABUS Monoblock VI. Pneumatiky o rozměrech 275/40 R21 resp 315/35 R21 dodává Dunlop. Brabus upravil také vzduchové odpružení, které snížilo světlou výšku Maybachu o 15 mm, údajně bez vlivu na komfort na palubě.

Cestujícím na palubě je k dispozici pojízdná kancelář s integrovaným počítačem a velkými multimediálními LCD displeji v zadní straně předních sedadel. Na nich mohou prací unavení cestující sledovat film přehrávaný z DVD (měnič na 6 disků). Připojení počítače s pevným diskem 80 Gb k internetu je realizováno pomocí sítě UMTS.

Maybach Brabus SV 12 bude mít světovou premiéru za několik týdnů v Ženevě.

Ondřej Láník
Diskuze (71)