Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda 2 s novým motorem 1.3 MZR: Návrat Millera

Miro Mihalik
Diskuze (27)
Nová „dvojka“ dostane čtyřválec 1.3 MZR s opožděným zavíráním sacích ventilů, takže se podíváme, jak se jim povedlo vyřešit několik problematických stránek principu popsaného Ralphem Millerem.

Mazda má při navrhování motorů zálibu ve zvláštnostech. Pouze u ní si můžete koupit Wankel (ruské Lady s motory s rotačními písty nebudeme rozebírat, vyráběly se pouze pro policii a KGB) a zdá se, že neopustili ani Millerův cyklus, který jsme naposledy viděli u Xedosu 9. Nová „dvojka“ dostane čtyřválec 1.3 MZR s opožděným zavíráním sacích ventilů, takže se podíváme, jak se jim povedlo vyřešit několik problematických stránek principu popsaného Ralphem Millerem. Bohužel, milovníci technických zajímavostí se pro tento motor budou muset vydat za dealery Mazdy do Japonska. S dovozem na evropské trhy se prý nepočítá.

Nejen Mazda, ale i Honda

Jestli jste si mysleli, že opožděné zavírání sacích ventilů skončilo s odchodem velké limuzíny Mazdy, jste na omylu. Ve skutečnosti ho momentálně používá kupříkladu Honda v motoru 1.8 i-VTEC. Ne, opravdu jsme se nezbláznili. Aktuální generace Civiku má sice v hlavě dva profily vaček, ale při nižších a středních otáčkách se opravdu zavírají ventily na straně sání později, tedy již v kompresním pracovním cyklu.

Ptáte se, jaký význam má fakt, že se část nasávané směsi vrátí zpátky? Normální motory mají výkon omezený úhlem natočení škrticí klapky, která reguluje množství nasávaného vzduchu změnou průřezu v potrubí – prosté, ale je to stejné, jako pokoušet se dýchat přes ústa překrytá rukou.

Tady ovšem zůstává klapka při nízkém zatížení úplně otevřená a výkon je regulován tím, kdy se zavřou sací ventily. Od tohoto okamžiku totiž záleží, kdy nastane stlačování plynů ve válci, a protože zde dochází ke kompresi později, písty překonávají menší odpor, nespotřebovávají tolik energie a motor pracuje s nižší tepelnou ztrátou.

Kdybychom to zjednodušili a počítali pouze hmotnost nasávané směsi a ne skutečný obsah válců, dostali bychom se na úroveň motoru o objemu přibližně 1,5 l. Při ustálené rychlosti nebo, chcete-li, v režimu nízkého výkonu, to pro pohyb vozu stačí a významně se tím snižuje spotřeba paliva (Civic 1.8 i-VTEC „bere“ v průměru 6,4 l/100 km).

Aby nedocházelo ke zhoršování účinnosti motoru kvůli změnám směru proudění v sání, používá Honda variabilní sací potrubí (s proměnnou délkou) a při vysokých otáčkách do procesu vstupují ostřejší vačky. Mazda ovšem u svého starého šestiválcového agregátu 2,3 l, používaného v Xedosu 9, neměla natolik sofistikovanou konstrukci, ani variabilní časování ventilů, takže zpětný pohyb plynů a nižší kompresní tlak ve spalovacích prostorech omezovalo přeplňování pomocí Lysholmova kompresoru. Mazda uváděla velice příznivou spotřebu 8,0 l/100 km, ve skutečnosti to bylo přes dvanáct, ale na 1,5 tunovou limuzínu s výkonem 155 kW (211 k), točivým momentem 290 Nm a archaickou čtyřstupňovou automatickou převodovkou to nebylo špatné.

Mazda2 1.3 MZR

Oklikou jsme se tak dostali až k současné novince, Mazdě 2 s motorem 1.3 MZR, který také využívá cyklus pana Millera. A jde na to podobně jako Honda, tedy bez přeplňování a se sekvenčním variabilním časováním ventilů (SVTS – Sequential Valve Timing System). Základ vychází z hliníkového čtyřválce se stejným objemem a kromě jiného časování disponuje výrazně zvýšeným kompresním poměrem.

Jednotka spolupracuje s bezestupňovou automatickou převodovkou CVT (poprvé v Mazdě), která umí znásobit točivý moment v nízkých otáčkách a udržovat konstantní zátah tak, aby řidič v tomto režimu nepociťoval chybějící kilowatty. Ve srovnání s předchůdcem má Mazda 2 o 100 kg nižší hmotnost, což se v kombinaci s „chytrým“ motorem projevilo na nízkých emisích (americká emisní třída SU-LEV) a výborné spotřebě – na 100 km ji stačí 4,3 l, tedy o 20 procent méně.

Miro Mihalik
Diskuze (27)
Avatar - jenik1
30. 12. 2007 21:17
Ten článek je blbost
Ten článek je úplná kravina, má -li autor na mysli Novou Mazdu 2. Ta žádný Millerův cyklus nepoužívá. Viz odpověď z Mazdy ČR:

kratka MZR znamená Mazda responsive tj. motor za jehož vývoj je odpovědná společnost Mazda s Millerovým cyklem toto označení nesouvisí. S Millerovým cyklem nesouvisí ani turbodmychadlo. Millerův pracovní cyklus je cyklus s prodlouženou expanzí, tj. objem válce pro expanzi je vyšší než objem válců pro nasátí směsi. Tento zdánlivý paradox je realizován ponecháním otevření sacích ventilů i po okamžiku kdy končí sací zdvih a píst jde nahoru a vytlačuje směs z válce zase ven. Výhodou je vyšší účinnost celého motoru, protože je využito více energie z expandujících výfukových plynů. Nevýhodou je nižší měrný výkon tj. výkon připadající na jednotku objemu motoru. Z tohoto důvodu /je to velmi sledovaný parametr/ bývají motory s tímto pracovním cyklem vybavovány mechanickým kompresorem /klasické výfukové turbodmychadlo použít nelze, protože výfukové plyny již nemají dostatek energie/. Jediným vozem s Millerovým cyklem, který byl dodáván do Evropě byl vůz Mazda Xedos 9 2,3 s lysholmovým dmychadlem. Vůz Mazda2 je do Evropy dovážen pouze s motor pracujícím obvyklým způsobem.

Přeji hezký den!
Avatar - King
6. 6. 2007 10:02
Re: Výborný článek
Tady je Atkinson [odkaz] , máte nějakou animaci Millera?
Avatar - King
6. 6. 2007 09:46
Re: Výborný článek
Ještě k tomu Atkinsonovi. Nerad bych byl za blbce, ale Atkinsonův cyklus vyžaduje speciální konstrukci motoru, kdy na jedno otočení vačkového hřídele dojde ke všem čtyřem cyklům Ottova motoru, to není úplně to samé jako i-VTEC a domnívám se, že ani Miller. :*)
Avatar - King
6. 6. 2007 09:41
Re: Výborný článek
Teda vy jste se do toho pustili. >:D Já určitě nejsem takový technik jako vy, ale na Mirově článku nevidím nic chybného, vzhledem k tomu, že nevíme, jak bude ten motor konstruovaný, přijde mi minimálně připodobnění jeho funkce k 1.8 i-VTEC naprosto OK, minimálně do chvíle, dokud se nezjistí, že je to jinak. Však i Toyota měla změnu zdvihu u jediného motoru 1.8 VVTL-i/141 kW.
Spekulace, že půjde o něco úplně jiného (permanentně déle otevřené sací ventily, vysoký kompresní poměr) mi přijde ještě méně relevantní, nevidím smysl většího motoru se spotřebou a parametry menšího.
Pokud jde o sekvenčí versus kontinuální - v tomto případě si myslím, že na místě je výraz sekvenční, protože i takzvané "plynule proměnné" VTC u i-VTEC je vlastně sekvenční, změna není tak úplně plynulá, hřídel se natáčí nikoli plynule, ale po tuším po 5 stupních. Skutečně plynulé patrně nemá dnes nikdo. Ale to je jen drobnost ;-)
Avatar - skejpa
5. 6. 2007 17:43
jen CVT ?
Zaprve by me zajimalo jestli u toho motoru nemuze byt taky normalni prevodovka - manual (CVT si do auta fakt nedam, jak tam nejsou stupne, tak tomu neverim).
Dal sem zvedavej na ten vykon. Mazda je moje srdecni zalezitost a tak i ve svem zajmu doufam, ze si tu reputaci nepokazi. Nekde sem cetl ze by mela mit i dve vykonove varianty 1,3i tak treba bude ten druhej motor odlisnej...

a nakonec 2 baracudaJ: si delas srandu ne ? trivalcova dieselova fabie uz nekoho nekdy predjela ? :D :D :D

jo a jeste sem zapomnel! ten clanek je perfektni :) aspon sem se konecne neco zajimavyho dozvedel ;)

aktualizovano: nasel sem si ze ty 1,3i maji byt 55 a 62 KW. tak a ted mi reknete jestli tohle je treti 1,3i kterou budou nabizet...