Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda bude po roce 2030 vyrábět jen elektromobily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (109)
Japonská automobilka Mazda bude po roce 2030 vyrábět jen modely na elektrický pohon. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedla agentura Kjódó, mluvčí Mazdy ale zprávu odmítla komentovat.

Pokud se informace potvrdí, bude to znamenat zásadní posun ve strategii firmy, která nyní žádný elektromobil nevyrábí.

Z ekologických variant má společnost nyní v portfoliu jen hybridní verzi modelu Mazda 3. S výrobou elektromobilů hodlá začít v roce 2019. Na vývoji příslušné technologie spolupracuje s další japonskou automobilkou Toyota Motor.

Mazda přitom teprve před měsícem představila projekt prvního komerčního využití benzinového vznětového motoru s homogenním naplněním spalovacího prostoru (Homogeneous Charge Compression Ignition - HCCI) na světě. Prezident automobilky Masamiči Kogai při té příležitosti prohlásil, že auta s benzinovým, naftovým a elektrickým motorem budou v budoucnu "koexistovat".

Nyní se Mazda patrně zařadila do pelotonu světových automobilek, které se v příštích letech plánují odklonit od motorů s vnitřním spalováním k elektromotorům, píše Kjódó. Například auta Volvo mají být od roku 2019 k dostání jen v elektrické verzi a Volkswagen tento týden oznámil, že zavede elektrický pohon u každé ze 300 modelových řad v rámci skupiny do roku 2030.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (109)
20. 9. 2017 10:26
Re: Ale notak
Ten odkaz ale mluví o tom, jak Iridium nedlouho po spuštění zkrachovalo a síť, jejíž vybudování stálo deset miliard myslím dolarů, prodali za padesát milionů a tak tak zabránili tomu, že by nechali satelity prostě shořet. Což akorát vypovídá o tom, že je to další z těch aktivit, které se daly provozovat až po odepsání ohromných ztrát. Inmarsat na tom byl lépe, protože vznikl pod OSN, kde peníze asi nebyly problém. Dodnes je to první volba pro profesionály, pokud nepotřebují pokrytí u pólů.

Ale ona bude lépe pokrytá. Jak jsem napsal, na pokrytí satelitními sítěmi není co vylepšovat (= bylo dosaženo 100 %). Jo, byly a jsou tu menší hráči, kteří nemají globální pokrytí. Jako Thuraya, která se zaměřuje na Araby a pokrývá také většinu Evropy a Afriky.

Ano, v některých případech byl roaming tak drahý, že byl levnější i ten satelitní telefon (v tomhle desetiletí). :-) Tipl bych si, že byl tak drahý, protože si to prostě mohli dovolit; ne kvůli nákladům. Prostě to dojili. Nejlevnější však typicky pořád bylo si pořídit místní předplacenou SIM (hlavně tedy na data, což je přes satelit i ve velkých balíčcích hodně drahé). Výjimkou byly třeba výletní lodě, kde žádná místní SIM pochopitelně neexistovala. Kdyby chtěli, nebyl by pro satelitní operátory žádný problém napálit vyšší ceny na mezinárodní hovory. Mají tvou GPS pozici. Iridium tohle využívá u PTT služby (kdy telefon využíváš jako vysílačku). Nebo si tak jistí výhodné nabídky pro pevninu a stacionární aplikace, kde mají větší konkurenci, abys je nemohl využít pro něco jiného.

Mluvím ale o satelitech, které jsou vypouštěny v téhle době a budou sloužit v další dekádě. Satelitech, které mají uspokojit rostoucí hlad po rychlosti. Jen abys měl představu, o jakém downgradu se tu bavíme. Jo, těžko se odhaduje, co by bylo, kdyby do toho sypali řádově víc peněz. Ale nelze obejít fakt, že komunikují na větší vzdálenosti a na kratší se vždy komunikuje snáze.
Avatar - praděda7
20. 9. 2017 00:02
Re: ABC
Jako koníček po práci anebo podporovaný bohatými mecenáši to beru. Co neberu je koníček, který sabotuje a prodražuje výstavbu dálnic a dalších staveb a daňový poplatníci to musí finančně podporovat. FUJ! >:-[]
Avatar - Hammunasakra
19. 9. 2017 23:50
Re: ABC
Jo tos trefil = tak nějak :-)

Ale archeologie = znát minulost = to je hodně rozumná věc. Netušim proč ti to tak vadí
Avatar - white label
18. 9. 2017 16:47
Re: Ale notak
Jasně, že nepoužíval, ale může ti "k tomu" (jako ke všemu) dát spoustu odkazů... >:D
Avatar - praděda7
18. 9. 2017 16:29
Re: ABC
O tom co má význam a smysl a posunuje civilizace dál (kam dál? Do propasti?), pak rozhoduje podle tebe 10% lidí.....a těch 90% jsou tu jen na to, aby to šílenství zaplatili... >:-[]