Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda Kabura: odvážné kupé 3 + 1

Libor Zezulka
Diskuze (9)
Podle nedávného průzkumu jsou severoameričtí zákazníci Mazdy druzí nejmladší. Japonská automobilka jim proto do Detroitu nachystala mladistvý dárek - sportovní kupé Kabura.

Zákazníci Mazdy jsou druzí nejmladší (nové) v Severní Americe. Podle zjištění jedné renomované výzkumné agentury mají pouhých 41 let. Generace Y, jak se tato cílová skupiny nazývá, představuje nejen pro automobilové výrobce velký potenciál, takže není divu, že jim Mazda připravila na autoshow v Detroitu hezký dárek – nové kupé Kabura. A jelikož generaci Ypsilon charakterizuje zájem o trendy a pozitivní přijímaní nových věcí, není to kupé ledajaké.

Jako první Kabura upoutá zajímavě tvarovanou karoserií s vytaženými lemy blatníků, průhlednou panoramatickou střechou a bohatě prosklenou zadní částí. Další charakteristický prvek a významná inovace vynikne během nastupování. Mazda upustila se studií Kabura od „zastaralého“ uspořádání 2 + 2 a rozmístila sedadla v interiéru podle vzorce 3 + 1.

V praxi systém uspořádání sedadel 3 + 1 vypadá tak, že se sedadlo spolujezdce díky odstranění přihrádky a zúžení palubní desky posune maximálně dopředu, čímž vznikne více prostoru vzadu a sedadlo se může posunout trochu dopředu. Na straně spolujezdce se přidají malé dveře otevírané s velkými proti sobě (jako u RX-8), takže se dovnitř nastupuje pohodlněji.

Na straně řidiče zůstanou pouze jedny dveře, na zadní sedadlo se bude proto soukat a prostor pro kolena nebude valný. Celkově budou tedy sedadla uspořádána nerovnoměrně. Jako pohonná jednotka 4050 mm dlouhého kupé posloužil zážehový dvoulitr MZR posílající sílu na zadní kola skrze šestistupňovou manuální převodovku. Přední kola jsou 19palcová, zadní 20palcová.

Libor Zezulka
Diskuze (9)