Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda Motor hlásí rozporuplné výsledky (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Japonská automobilka Mazda Motor musí bojovat se slabou poptávkou na domácím a severoamerickém trhu. Hospodářské výsledky však zachraňuje úspora nákladů a oslabující jen.

Hirošimská automobilka Mazda Motor dosáhla ve druhém čtvrtletí tohoto roku nárůstu tržeb o 11 procent na 814,29 miliard jenů. Celosvětové prodeje však klesly o 0,8 % na 323 tisíc vozů. Na vině je zejména slabá poptávka na domácím trhu a stagnující prodeje ve Spojených státech. Hospodářským výsledkům Mazdy naopak pomohl příznivý vývoj kurzu jenu a také výrazný pokles nákladů. Čistý zisk klesl v důsledku jednorázové daňové zátěže o 63 procent na 2,48 miliard. Provozní zisk vzrostl o 9 procent na 32,26 miliard jenů.

Finanční ředitel Mazdy David Friedman na tiskové konferenci oznámil, že automobilka provádí na severoamerickém trhu konsolidaci zásob, což by se mohlo do konce kalendářního třetího čtvrtletí projevit v poklesu výroby. Mazda uvažuje o celkovém snížení snížení zásob o 20 tisíc vozů.

Svou celoroční predikci ponechala Mazda na původní úrovni a tak i nadále očekává, že jí v letošním roce vzroste provozní zisk o 0,9 % na 160 miliard jenů. Čistý zisk by se měl zvýšit o 15 procent na 85 miliard jenů. Analytici očekávají o něco optimističtější čísla.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)