Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda naznačuje výkonnější MX-5

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (21)
Mazda se s MX-5 chytla do pasti dnešní módy v honbě za maximálními výkony a ještě před samotným uvedením nové generace na trh je tlačena k uvedení výkonnější verze.

Za posledních třicet let se nepřehlédnutelně zvýšily výkony osobních automobilů napříč všemi kategoriemi. Ještě na počátku devadesátých let byl výkon okolo 221 kW (300 k) naprosto dostačující i pro aspiranty na pozice supersportů. Dnes se u této mety předhánějí masově vyráběné hot-hatche.

Podobné je to i s výkony sportovních automobilů. Například první generace Mazdy MX-5 nabízela ze své atmosférické šestnáctistovky výkon 85 kW (115 k), což je hodnota, kterou dnes hravě překonávají i malé dodávky jako je například Citroën Berlingo s motorem 1.6 VTi o výkonu 88 kW (120 k).

Z maximálního výkonu je dnes mocné zaklínadlo, které zcela zastínilo skutečnost, že vedle něj je důležitá i hmotnost, protože u zmiňované první generace MX-5 se pohybuje okolo 940 kg, zatímco u Berlinga je udávána pohotovostní hmotnost 1506 kg.

O rozložení hmotnosti, umístění těžiště, aerodynamice a dalších faktorech ovlivňujících dynamické schopnosti a požitek z jízdy snad není pak už ani potřeba se zmiňovat.

Mazda MX-5 pro Japonsko má 131 koní a váží rovnou tunu

S novou generací se Mazda vydala nejen ke kořenům MX-5 ale prakticky celé třídy malých sportovních vozů s plátěnou střechou. Dvoumístný roadster s rozvorem náprav 2315 mm a celkovou délkou 3915 mm sází na kompaktní rozměry a nízkou hmotnost, pohybující se pod 1000 kg.

Praktický celý svět ovšem zajímá především výkon atmosférických čtyřválců Skyactiv-G o objemu 1,5 a 2,0 litru, ukrytých pod kapotou MX-5. Ty mají podle informací z konce ledna nabídnout 96 kW (131 k), resp. 114 kW (155 k).

Tyto hodnoty se přes kombinaci s muší váhou, nízko uloženým těžištěm, rozložením hmotnosti v poměru 50:50 a kompaktními rozměry nesetkali právě s nejvřelejším přijetím, protože kdejaké GTI nebo ST má přece mnohem víc koní.

Mazda na reakce veřejnosti ohledně výkonu nové MX-5 reaguje poměrně opatrně a prozatím se k dotazům na ostřejší provedení oficiálně nevyjadřovala. Nejvíce informací doposud poskytl australskému magazínu Motoring šéf oddělení globálních vztahů s veřejností Kudo Hidetoshi, který během prezentace nové generace roadsteru ve Španělsku potvrdil, že se o výkonnějším provedení uvažuje.

Čtvrtá generace MX-5 s interním označením ND má před sebou zhruba desetiletý životní cyklus a během něj se bezpochyby dočká modernizací, limitovaných edicí a vyloučeno není ani provedení s označením MPS.

V případě ostřejší verze MX-5 je teď zvažována cesta, kterou se Mazda vydá. První a v současnosti méně pravděpodobný je směr k většímu atmosférickému motoru. Ten sice japonská automobilka ve své nabídce má a je jím Skyactiv-G o objemu 2,5 litru, který v modelu CX-5 disponuje výkonem 141 kW (192 k), ale má rovněž vyšší hmotnost, což by se nepříznivě projevilo v současném vyvážení malého roadsteru.

Právě poměr hmotnosti 50:50 je podle Hidetoshiho pro MX-5 klíčový a proto je mnohem pravděpodobnější nástup přeplňování. To umožňuje použití menší a lehčí pohonné jednotky, poskytující přitom podobný výkon jako u velkých atmosférických motorů. Potíž je jen v tom, že Mazda aktuálně žádný takový motor ve své nabídce nemá a bude jej tedy muset vyvinout.

Díky současné severoamerické i evropské legislativě má navíc přeplňovaný motor výhodu ve své schopnosti lépe vyhovět požadavkům na hodnoty emisí CO2 a spotřeby paliva.

Pokud Mazda MX-5 s přeplňovaným motorem skutečně dorazí, pak se bude jednat tak trochu o návrat do minulosti, protože v roce 2004 byla druhá generace ND na japonském trhu nabízena jako Roadster Turbo se čtyřválcem BP-4W doplněným o turbodmychadlo a disponujícím výkonem 133 kW (178 k).

S přeplňováním pod kapotou MX-5 pak má jisté zkušenosti i britská firma BBR, která jej nabízela již na počátku devadesátých let pro první generaci a nyní se chystá za pomoci turbodmychadla zvýšit výkon novinky na více než 147 kW (200 k).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (21)
5. 2. 2015 00:14
Re: Podoba
od kdy má 911 kulatá světla?
Avatar - Bully_
4. 2. 2015 23:19
Re: Výkon MX-5
Urcite. Dilem je to velmi povedenym autem, dalsi cast vysokych prodeju je dana taky uz temer ctvrtstoletim prodeje MX5-ky. A kdyz ma za zady takovou velkofabriku se vsim zazemim a servisni siti, jako je Mazda, ..
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: Výkon MX-5
Já neznám ani jednoho, kdo by brečel nad tím, že má "jen" 160 koní ;-)
Avatar - King
4. 2. 2015 11:24
Re: Výkon MX-5
Asi nemá cenu se hádat. ;-) Neznám ale žádného majitele MX-5, který by při zmínce o 200 koních pištěl a dupal nožičkama, že teda jako tolik výkonu rozhodně NECHCE. >:D
Avatar - Individualita
4. 2. 2015 08:29
Re: Výkon MX-5
No BRZ ne, protože chci roadster :-)