Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda a umění v Goodwoodu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Samozřejmostí a tradicí každého ročníku Festivalu rychlosti v Goodwoodu je speciální skulptura. Letos je její součástí dvojice vozů značky Mazda.

Za jedny z největších hvězd letošního Festivalu rychlosti v Goodwoodu, pořádaného od 25. do 28. června, je dvojice prototypů značky Mazda. Ty jsou totiž umístěny na vrcholu skulptury, kterou ve spolupráci s japonskou automobilkou připravil sochař Gerry Judah.

Speciální skulpturu, umístěnou před Goodwood House, kolem nějž se akce koná, tvoří celkem 418 ocelových nosníku. Umělecké dílo o výšce 40 metrů a hmotnosti 120 tun připomíná šroubovici DNA, na jejímž vrcholu jsou umístěny dva vozy značky Mazda.

Gerry Juda své dílo doplňuje zajímavou informací o nosnících. Ty jsou totiž tak dlouhé, že po jejich poskládání za sebe mohou vytvořit hada dlouhého 1235 metrů, což je stejná délka jakou má trať závodu do vrchu na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Prvním z dvojice japonských vozů na vrcholu uměleckého díla je Mazda 787B z roku 1991, která je stále jediným japonským vozem, jemuž se podařilo zvítězit v Le Mans.

Společnost úspěšnému závodnímu speciálu dělá Mazda LM55 Vision Gran Turismo, která byla navržena pro hru Gran Turismo 6 a i svým jménem odkazuje na úspěšný vůz, resp. jeho startovní číslo ze slavné čtyřiadvacetihodinovky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Emel
26. 6. 2015 16:57
Re: Magda je zas vytáhla
Taky jedno rozbila :-(
Avatar - Pekelná Micinka
26. 6. 2015 16:42
Magda je zas vytáhla
Moc pěkný závodničky. :-)