Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda utrpěla vysokou ztrátu, stále pociťuje dopady zemětřesení

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Japonská automobilka Mazda Motor utrpěla v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku ztrátu 25,5 miliardy jenů (asi 327 milionů USD; 5,6 miliardy Kč).

Ztráta je výsledkem dopadů ničivého zemětřesení, které Japonsko zasáhlo v březnu a které řadě podniků značně narušilo jejich dodavatelské řetězce. Automobilka je vytrvale ve ztrátě už poslední tři čtvrtletí.

Mazda patří k automobilkám, na které dopady zemětřesení dolehly obzvlášť tvrdě. Netýká se to pouze japonských automobilek, ale i některých zahraničních, převážně ze Spojených států. V důsledku zemětřesení totiž výrobci automobilových součástek museli přerušit výrobu, a k omezení výroby tak byly donuceny i některé automobilky.

Čtvrtletní ztráta za období duben až červen byla vyšší, než se čekalo na finančních trzích. Analytici v anketě výzkumné organizace FactSet v průměru předpokládali, že ztráta bude činit 22 miliard jenů. Mazda měla ztrátu už i před rokem, kdy prodělala 2,1 miliardy jenů.

Management automobilky, která sídlí v Hirošimě, ale trvá na svém původním plánu vrátit se ještě v tomto fiskálním roce k zisku. Fiskální rok japonských firem končí v březnu.

Mazda očekává, že za celý rok vykáže čistý zisk ve výši jedné miliardy jenů (asi 218 milionů Kč). Celoroční tržby ale zřejmě budou ještě asi o šest procent nižší a pohybovat by se měly kolem 2,19 bilionů jenů (zhruba 478 miliard Kč).

Mazda v prvním fiskálním čtvrtletí prodala zhruba 281.000 vozů, což je meziroční propad asi o 11 procent. Prodej klesl v Japonsku, Severní Americe i v Evropě. Tržby dosáhly 408 miliard jenů (asi 89 miliard Kč), a byly tak o 29 procent nižší než před rokem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Avatar - micaello
1. 8. 2011 13:07
Re: Mazda
Tak ti nevim, kde po Rakousku jezdis, ale v Tyrolsku je M2 predchozi i soucasne generace pomerne bezne auto a vidavam jich tam pravidelne pri navstevach spousty (ve srovnani s CR).
jenik1: co myslim tim, ze se tomu nevraci volant?
Ad. cena: ano, v tom tezce pokulhava za konkurenci, bohuzel to je problem importera, ne automobilky nebo kvality vozu... 8-s
30. 7. 2011 19:07
Re: Mazda
Tak v Rakusku si skoro ani nepamätam, kedy som Mazdu 2 naposledy videl aj ked viem, ze uz som ju tu videl. Ta cena je jednoducho u nej nehorazna. Nepochybujem o kvalitach mazdy, ved vsetci majitelia ktorych poznam do jedneho si kvalitu mazdy nevedia vynachvalit. Ale tie ceny :no:
Avatar - jenik1
30. 7. 2011 08:35
Mazda
Nevím, jak se Mazda 2 mohla stát autem světa. Nikdo to u nás nekupuje, nevrací se tomu ani volant. Třeba Bartyzal v Č. Budějovicích již Mazdy neprodává, raději přešel na motorky Honda.