Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda zahájila výrobu v Evropě

Martin Šidlák
Diskuze (0)
Historicky první vůz Mazda vyrobený v Evropě sjel v pondělí 20. ledna z výrobní linky továrny Ford ve Valencii. O zápis do historie této automobilky se zasloužil model Mazda2, který tak symbolicky zahájil japonský útok na evropské trhy...

Historicky první vůz Mazda vyrobený v Evropě sjel v pondělí 20. ledna z výrobní linky továrny Ford ve Valencii. O zápis do historie této automobilky se zasloužil model Mazda2, který tak symbolicky zahájil japonský útok na evropské trhy.

Mazda plánuje v roce 2003 prodat v Evropě 210.000 vozů, o 15 procent více než loni. Hodně si slibuje od Mazdy6 a právě Mazdy2, které se má v Evropě vyrobit ročně 40.000 kusů. „Evropa hraje velice důležitou a rostoucí roli v rámci celosvětových snah značky Mazda,“ uvedl viceprezident pro prodej Mazda Motor Europe Dan Morris. „Uvedení vozu Mazda6 bylo obrovským úspěchem jak u médií, tak u zákazníků – rychle jsme reagovali na trendy trhu a doplnili poslední generaci dieselového motoru s technologií common-rail. Nyní Mazda zahájila výrobu vozů v Evropě prostřednictvím svého partnera, značky Ford.“

Spolupráce je výhodná pro obě značky. Ford využije svoji kapacitu a poukáže na to, že závod ve Valencii je schopen vyrábět dva rozdílné automobily na společné montážní lince. Mazda ušetří za vybudování vlastního závodu, sníží riziko vyplývající z pohybu měnových kursů a zlepší pověomí o značce před evropskými zákazníky.

Mazda2 je malý vůz do města, určený především mladým a aktivním zákazníkům. Po Mazdě6 je druhým vozem mazdy nové generace. Na většině evropských trhů se bude prodávat se čtyřmi rozdílnými pohonnými jednotkami: benzinovými 1.25, 1.4 a 1.6 litru o výkonu 75 k, resp. 80 k a 100 k a jedním dieselovým motorem 1.4 litru s technologií common-rail o výkonu 68 k. První vozy se dostanou k dealerům v průběhu března/dubna.

Martin Šidlák
Diskuze (0)