Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren přemýšlí nad ostřejším 600LT, inspiraci hledá v 570S GT4

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Není to ani týden, co spatřila světlo světa novinka v podobě McLarenu 600LT. A ve Wokingu už přemýšlí, čím paletu modelu okořenit.

Britská automobilka nám prostřednictvím prvních oficiálních snímků představila model 600LT teprve před pár dny. Naživo si zájemci mohou vůz prohlédnout již za pár dní, bude totiž patřit mezi vážené hosty Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

A právě toto auto, které zatím viděla jen hrstka vyvolených, se dost možná dočká ještě ostřejšího sourozence. Alespoň to naznačil šéfinženýr Paul Burnham, kterému se tato myšlenka náramně zamlouvá. „Chceme, aby se to stalo skutečností, osobně za to tvrdě bojuji,“ řekl v jednom z nedávných rozhovorů.

Přitom už 600LT má za sebou parádní dietu, při které ve srovnání s 570S Coupé zhublo nemalých 95,9 kilogramů. Lze předpokládat, že nový sporťák by byl díky karoserii z uhlíkových vláken ještě lehčí, takže by suchá hmotnost šla pod současných 1247 kg, které nabízí 600LT.

Oznámení ještě lehčí verze, jež hledá inspiraci u 570S GT4, přichází krátce po zajímavém prohlášení Mika Flewitta, generálního ředitele McLarenu. Ten uvedl, že britská značka by se namísto honby za výkonem měla soustředit na redukci hmotnosti. Lze tedy předpokládat, že i další modely automobilky z Wokingu nabídnou podstatně nižší hmotnost než aktuální portfolio.

Nižší váha však nevylučuje nasazení silnějšího agregátu. Jen připomeňme, že novinku pohání V8 biturbo s objemem 3,8 litru, které produkuje výkon 592 koňských sil a 620 N.m točivého momentu. Pokud ostřejší varianta skutečně posílí, mohla by dostat něco kolem 670 koní. Taktéž se počítá s dalšími aerodynamickými úpravami, které z vozu udělají plnohodnotnou okruhovou zbraň.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme