Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren Senna 001 už má svého majitele

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
McLaren Senna byl odhalen loni v prosinci. První kus doputoval ke svému šťastnému majiteli.

McLaren dal vzpomenout na Brazilce Ayrtona Sennu, který v kokpitech jeho monopostů vybojoval tři tituly mistra světa (1988, 1990, 1991). Vůz vyvíjený pod kódovým označením P15 pojmenoval právě po brazilském pilotovi. Odhalil jej loni 10. prosince. Auto je poháněno čtyřlitrovým uprostřed umístěným vidlicovým osmiválcem se dvěma turby o výkonu 800 k (589 kW). O přenos točivého momentu dozadu, který vrcholí 800 N.m, se stará sedmistupňová dvouspojková převodovka. Senna je vhodný spíše na okruh než do běžného provozu, ale silniční homologaci má...

Každý kus bude originálem a o tom vůbec prvním prodaném to platí dvojnásob, o individualizaci se postaralo oddělení McLaren Special Operations (MSO), Jen dvoubarevné lakování včetně odstínu Aurora Blue si vyžádalo dva týdny přípravných prací ve dvou lidech a následných 600 člověkohodin. Kola mají rudé středy v odstínu Volcano, brzdové třmeny jsou v modré Burton... Na přídi je mapka okruhu Interlagos u São Paula, startovní rovinku protíná logo McLarenu. Zevnitř na dveřích najdeme Sennův podpis, Kokpit je potažený černou Alcantarou prošívanou „diamantovou“ nití, na plynovém pedálu najdeme sezóny, kdy Ayrton Senna vybojoval mistrovské tituly. Karbonové díly jsou částečně rudé a na opěrkách hlavy se vyjímají loga „S“. Ta jsou také zvenčí po stranách velkého zadního křídla. I koberce kombinují černou a rudou.

Prvním, kdo dostal svůj objednaný exemplář, právě tento popisovaný, je britský podnikatel a sběratel automobilů David Kyte. McLaren nemá problém zveřejnit jeho jméno, navíc se umí pochlubit. Ovšem předání nebylo jen tak ledajaké. Senna s číslem šasi 001 (dřívější postavené jsou prototypy) byl novému vlastníkovi předán na zvláštní oficiální ceremonii přímo ve Wokingu z rukou generálního ředitele McLaren Automotive Mika Flewitta. Poté vyrazil spolu s dalšími pěti vozy značky na 1400 km dlouhou cestu.

Cílem byl okruh Paula Ricarda v Le Castellet na jihu Francie, nedaleko Marseille. Na tuto trať se letos vrátila Grand Prix Francie formule 1. Konvoj dále čítal modely 720S a 600LT, které řídili Bruno Senna, synovec trojnásobného šampiona a sám bývalý pilot F1, provozní ředitel automobilky Jens Ludmann a šéf McLaren Ultimate Series Andy Palmer. Cílem byla akce Pure McLaren Driving Experience, která se koná tento víkend. Kyte tak může svého nového miláčka řádně vyzkoušet.

„Rozhodl jsem se koupit McLaren Senna tehdy, jakmile jsem si uvědomil, že McLaren vyvíjí nové hypersportovní auto. Dávno předtím, než potvrdil jeho definitivní jméno. Když jsem s vozem opouštěl technické centrum ve Wokingu, bylo to vlastně vůbec poprvé, co jsem ho řídil. Teď, po ujetí 1400 kilometrů jsem potěšen, že jako někoho, kdo oceňuje řidičskou angažovanost coby rozhodující faktor pro radost z jízdy, Senna překonal má očekávání,“ uvedl Kyte. Auto dostalo registrační značku MS05 ENA.

Mike Flewitt řekl: „Předání klíčů prvnímu zákazníkovi, pro kterého jsme McLaren Senna stavěli, bylo pro mě velkou poctou a zároveň milníkem pro společnost. David Kyte je dlouholetým fanouškem a opravdovým vášnivým nadšencem pro značku.“ A navíc si britský hypersport může dovolit... „Absolvovali jsme spoustu rozhovorů o autě, které nyní dostal. Přestože jsem přesvědčen, že McLaren Senna je neuvěřitelný v každém ohledu, dodatečná individualizace, kterou David zadal MSO, posouvá Sennu 001 na úplně jinou úroveň,“ dodal Flewitt.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme