Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Memorandum o rozvoji zóny Kvasiny bude v listopadu

redakce AUTO.CZ

Memorandum týkající se investic státu a kraje do rozvoje průmyslové zóny Kvasiny na Rychnovsku, kde funguje jeden ze závodů automobilky Škoda Auto, by mohlo být podepsáno v listopadu. Do podpisu smlouvy nebudou zveřejněny jednotlivé projekty ani výše investic.

"Na těch jednotlivých projektech se pracuje, běží diskuse s ministerstvy a dalšími orgány, byl bych nerad, aby tady něco zaznělo a poté to neplatilo," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Zastupitelé podle něj dostanou bližší informace, až bude jasnější podoba memoranda. Konkrétnější nebyl ani ředitel vnějších vztahů firmy Škoda Auto Michal Kadera, který na jednání zastupitelů uvedl, že investice se budou týkat mimo jiné oprav silnic, například vybudování obchvatu Solnice.

Hradečtí v souvislosti s rozšířením kvasinské zóny souhlasili s uvolněním 700.000 korun na studie a průzkumy potřebné pro přípravu celého projektu. První projekty by mohly být realizovány v průběhu dvou až tří let, celý projekt by pak mohl trvat až do roku 2020.

Stát a kraj už do rozvoje zóny Kvasiny-Solnice investovaly v letech 2005 až 2012 skoro 1,5 miliardy korun, peníze směřovaly především do stavby a oprav silnic. Součástí byla také stavba požární stanice v Rychnově a čistírny odpadních vod v Solnici. Výše investic do dalšího rozvoje zóny by mohla být srovnatelná s první investicí.

V závodě Škody Auto v Kvasinách se nyní vyrábějí modely Superb, Yeti a Roomster. Ročně závod se zhruba 4500 zaměstnanci vyprodukuje přes 150.000 vozů. V rozšířené továrně by měla podle dostupných informací začít výroba nové Škody Superb a terénního vozu pro Seat, v roce 2016 by se měl začít vyrábět ještě velký terénní vůz.

redakce AUTO.CZ