Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz klub ČR v sobotu oslaví 50 let

Diskuze (1)
V Česku máme nejstarší klub příznivců značky Mercedes-Benz v Evropě. Vznikl v roce 1963 a své jubileum slaví v těchto dnech, od 23. do 25. května.

Mercedes-Benz klub České republiky byl založen pod tehdejším názvem Mercedes klub Praha v roce 1963 v jedné malostranské restauraci sedmi nadšenými majiteli vozů Mercedes-Benz. „Podnětem byla jako u většiny tehdy zakládaných klubů vzájemná technická pomoc, společné mototuristické akce a zejména chuť sdílet s ostatními nadšenci zálibu v technice a historii značky s trojcípou hvězdou ve znaku,“ říká MUDr. Jaroslav Větvička, předseda Mercedes-Benz klubu České republiky.

V roce 1965 navázal Mercedes klub Praha kontakt s pracovníky mateřské továrny Daimler Benz AG ve Stuttgartu. Němci tehdy dost dobře netušili, proč se mercedesům a zvláště těm historickým v Čechách tak dobře daří. Náhradní díly i technické informace byly tehdy nesrovnatelně hůře dostupné a v poměru daleko dražší než dnes. Proto byl kontakt mezi majiteli vozů stejné značky a následné zájmové aktivity logickým důsledkem. Hlavní roli však sehrála určitá nepsaná výjimečnost mercedesů a malá osobní vzpoura proti nejvíce prosazovaným a dostupným autům vyrobeným v zemích socialistického tábora.

První velkou a dobře dokumentovanou akcí Mercedes klubu Praha byl brněnský sjezd u příležitosti mezinárodního strojírenského veletrhu v roce 1969, který se pravidelně opakoval. V polovině osmdesátých let měl klub již více než 600 členů. Přestože byl oficiálně vedený pod Svazarmem jako jeho 419. základní organizace, nebyl nazýván jinak než Mercedes klub a také byl podle toho různými přáteli armády nahlížen. Po sametové revoluci nastal úbytek členů klubu v souvislosti s podnikáním, dobrým přístupem k náhradním dílům a k technické podpoře. Těsně po roce 1989 téměř ustaly styky klubu s mateřskou firmou. Teprve po převzetí generálního zastoupení přímo stuttgartskou společností vznikly opět nové impulzy.

Oslavy jubilea se konají ve dnech 23. až 25. května v Praze a okolí. Centrem dění je prodejna Mercedes-Benz v Praze-Stodůlkách. Zde budou v sobotu 25. května od 9 do 14 hodin vystaveny historické vozy, které odpoledne vyrazí na jízdu elegance Prahou. Více informací najdete na stránkách Mercedese-Benz klubu.

Diskuze (1)
Avatar - flyboyeda
24. 5. 2013 11:51
SLS,SL,S
Z 60 let jsou nej mercedesy